hur man kan sänka kolesterolet att minska risken för TIA eller stroke

Kolesterol är en vaxartad, fett-liknande ämne som görs av den mänskliga kroppen och är också närvarande i många livsmedel. Medan kroppen behöver kolesterol för att bilda cellmembranen och utföra andra kroppsliga funktioner, för mycket av det blir ett problem. När du har överskott av kolesterol i blodet, det kan bygga upp på väggarna i dina artärer, begränsar blodflödet och leder till en transitorisk ischemisk attack (TIA) eller fullt utvecklad stroke. För att minska risken att detta händer, behöver du göra förändringar för att minska dina kolesterolnivåer.
1.
Ner i vikt. Mayo Clinic säger även måttlig viktminskning, 5 till 10 kg. Kan sänka ditt kolesterolvärde. Gå ner i vikt kan också minska andra riskfaktorer för stroke och TIA.
2.
Ändra din kost. Eftersom ett av de största bidragsgivarna till högt kolesterol är mat, kan du sänka enkelt dina nivåer genom att äta rätt. Detta inkluderar att undvika mättade fetter och transfetter, äta fullkorn, frukt och grönsaker för fiberproduktion, och äta mer fet fisk och nötter för att få bra fetter såsom omega-3 och enkelomättat fett.
3.

få din puls upp. Mayo Clinic säger regelbunden motion kan hjälpa till att sänka kolesterolvärden. Få minst 30 minuters måttlig motion fem dagar i veckan. Bra övningar inkluderar raska promenader, jogging, simning och cykling.
4.
Drick en måttlig mängd alkohol. Mayo Clinic säger att det har förekommit en del forskning som förbinder måttligt alkoholintag (en drink en dag för kvinnor, två för män) en ökning med hög densitet lipoproteiner ansåg "goda" kolesterolet. Däremot rekommenderar Mayo Clinic inte du börja dricka om du inte redan.
5.
Sluta röka. Skära ut cigaretter har också visat sig öka HDL-kolesterol, enligt Mayo Clinic. Och sluta röka har också andra positiva effekter, såsom sänkt blodtryck och sänka din risk för hjärtsjukdom.
6.
ta medicin. Om livsstilsförändringar inte gör tillräckligt för att sänka ditt kolesterolvärde, kan din läkare sätta dig på en kolesterolsänkande medicin. Dessa inkluderar statiner, kolesterol-hämmare absorption och fibrater.

Tips och varningar


 • National Stroke Association säger att alla människor 20 år och äldre bör ha sina kolesterolvärden kontrolleras vid minst en gång vart femte år.
 • Kolesterolsänkande läkemedel innebär en risk för biverkningar och bör endast användas som en sista utväg om andra åtgärder, såsom diet och motion inte sänka kolesterolhalten nog.

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.