hur man kommunicerar med strokepatienter

En stroke kan orsaka vision frågor, förlamning till den vänstra delen av kroppen, snabb, nyfiken beteenden, och minnesförlust. På grund av dessa begränsningar, kommunikation med en strokepatient är inte alltid lätt. Enligt American Heart Association, finns det ungefär 6. 500. 000 strokedrabbade lever idag i USA. Vidare 795. 000 individer har en stroke som är nytt eller återkommande varje år. Följande tekniska lösningar kan hjälpa dig att kommunicera effektivt med en strokepatient.

Kommunicera med en strokepatient


1.
Lär dig allt du kan om stroke, inklusive olika typer av stroke, deras symptom och förebyggande åtgärder för att undvika stroke. Förstå sjukdom gör dig mer empatiska mot patienten och ökar din kommunikationsförmåga med honom. Den amerikanska Stroke Association: s webbplats (se avsnittet Resurser) har omfattande information om tillståndet. Du kan också besöka ditt lokala bibliotek för att få fördjupad kunskap.
2.
Acceptera meddelandet stroke patienten använder. Hennes förmåga att tala kan vara allvarligt försämras. Att kommunicera med dig, kan hon göra tecken med händerna. Lär dig de signaler hon är att förmedla och använda dem för att tala till henne. Om hennes tal är långsamt och förvrängd (sluddrigt), talar i en vanlig samtalston. Använd enkla ord för att förhindra feltolkningar. Låt henne gott om tid att uttrycka sig.
3.
Var en god lyssnare och undvika att prata ner till patienten. Afasi är en sjukdom som ofta orsakas av stroke. Det inträffar när språket centra i hjärnan skadas. Patientens förmåga att kommunicera blir mer begränsad med dessa förutsättningar, men kommer hans hörsel sannolikt fortfarande vara intakt. Han kan tala, bara inte lika effektivt som förut. Tala långsamt (inte högre) när du kommunicerar med honom.
4. Var
beredd på de känslomässiga upp-och nedgångar att stroke patienten genomgår. Hennes tillstånd kan leda till klinisk depression. Hennes självkänsla kan vackla. Hon kan bli återkallat eller irriterad. Om hon uppvisar tecken på depression för lång tid eller om hennes symtom förvärras kalla henne psykiska hälsa professionell hjälp.
5.
Bli stödgrupper (se Resurser avsnitt). Dessa lokala organisationer är utformade för strokedrabbade och deras familjer och vänner. Medlemmar kan läsa mer om stroke, dela sina erfarenheter med sjukdomen, och få inspiration som krävs för att framstegen efter en stroke. En stroke kan vara ett isolerande upplevelse. Stödgrupper ge de berörda parterna att limma, umgås, få nyttig feedback och upptäck hur meningsfullt liv kan vara.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.