vad gör blodtryck högt?

Högt blodtryck är ett tillstånd som uppstår när blodet färdas genom kroppen och hjärtat med för mycket kraft. Detta överskott kraft sätter påfrestning för hjärtat och även förstör artärer och blodkärl. Med tiden kan högt blodtryck leda till hjärtsvikt, hjärtinfarkt och stroke

Betydelse

Enligt Centers. for Disease Control, cirka 32 procent av alla amerikaner över 20 års ålder har högt blodtryck

Typer

Enligt American Heart Association, som orsakar högt blodtryck inte är känd i 90 procent av fallen. detta kallas primär hypertoni. I omkring 10 procent av fallen, är högt blodtryck som orsakas av en underliggande sjukdom, detta kallas sekundär hypertoni. Orsaker till sekundär hypertoni kan innehålla narkotika, avvikelser njure, tumörer på binjurarna, strukturella problem aorta, och betydande minskning av vissa artärer i hela kroppen.

Riskfaktorer

Vissa riskfaktorer ökar sannolikheten för att utveckla högt blodtryck tryck. Afro-amerikaner är särskilt i riskzonen för att utveckla högt blodtryck. Även personer med en familjehistoria av högt blodtryck är mer benägna att utveckla sjukdomen. Andra riskfaktorer är obesitas, inaktivitet, tobaksbruk och en hög-natrium diet.

Symtom

Högt blodtryck ofta inte orsakar några symtom. Extremt högt blodtryck kan orsaka huvudvärk, yrsel och näsblod.

Behandling

Primär hypertoni ibland kan behandlas med livsstilsförändringar såsom viktminskning, regelbunden motion och stresshantering. I många fall, även receptbelagda mediciner behövs för att kontrollera primär hypertoni. Sekundär hypertoni vanligtvis behandlas genom att korrigera den underliggande medicinska tillstånd som orsakar förhöjt blodtryck.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.