vad som påverkar det diastoliska blodtrycket

Blodtrycket hänvisar till den kraft som uppstår när hjärtat pumpar blodet genom dina artärer. Denna kraft kan mätas genom en apparat som kallas blodtrycksmätare, eller blodtryck meter

systoliskt vs Disastolic Pressure

Den översta numret på en Blodtrycksmätare är det systoliska trycket, eller det maximala trycket i hjärtat när det tvingar blod genom artärerna. Den nedre nummer är det diastoliska trycket, eller det lägsta tryck som uppstår när hjärtat vilar mellan beats.

normalt blodtryck

En normal, är hälsosamt mått för en vuxen ca 120 över 80 mmHg (millimeter kvicksilver). Som betecknar ett systoliskt tryck på 120 och ett diastoliskt tryck på 80. Ett högt blodtryck skulle vara en läsning på antingen nummer som har 140/90 eller högre.

Diastolisk hypertension

En hög diastoliskt läsning, även om det systoliska behandlingen är normalt, kallas diastoliskt hypertoni. En 10 mm ökning av det diastoliska trycket fördubblar risken för hjärtinfarkt och stroke, medan det tar en 20 mm ökning av det systoliska trycket att dubbla samma risker, enligt Vincent R. Moloney, MD, av Temple University School of Medicine. Diastoliska trycket sjunker vanligen efter 65

Orsaker

Några av de saker som kan göra diastoliskt stiga blodtryck är de som liknar vad som påverkar det systoliska trycket. Varaktiga, hög stressnivå, brist på motion, rökning, övervikt, och att använda för mycket salt i kosten.

Mätning av diastoliskt tryck

När trycket mäts bör position armen vara i höjd med hjärtat. Studier har antytt att om armen inte är i nivå med hjärtat när trycket mäts, kan det diastoliska antalet vara högre med 5-10 mmHm, beroende på om du sitter eller ligger ner.

Farorna med Hypertension

Högt blodtryck är en riskfaktor för hjärtsjukdom, stroke, blindhet och njursjukdom. Det är vanligtvis behandlas med mediciner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.