Vad bör en person äta efter en vaskulär stroke?

Din diet efter en vaskulär stroke är avgörande för din återhämtning och förebyggande av framtida stroke. Det är viktigt att du äter en varierad kost som innehåller mat från alla viktiga livsmedelsgrupper. Det är också mycket viktigt att undvika mat som innehåller mycket kolesterol och salt. Genom att äta rätt kost, kommer du att må så mycket bättre

Frukt, grönsaker och fullkorn livsmedel

Din kost måste vara rik på färska frukter och grönsaker eftersom de är låg fetthalt, har mycket lite natrium, och de innehåller inget kolesterol. Kolesterol är ett ämne som bidrar till förträngning av våra artärer och är en ledande orsak till hjärtinfarkt och stroke. Om du köper konserverade grönsaker och frukter, kontrollera etiketter kontrollerar att de är låg natriumhalt. Höga halter av natrium i din kost kommer att sätta dig på en större risk att få en annan stroke. När du kokar dina grönsaker, inte hög högar av smör på dem. Ät dina grönsaker vanligt, tillsätt lite salt-fri krydda till dem eller stek dem med olivolja. Inkludera hela korn bröd och spannmål i kosten dagligen. Havregryn och kli spannmål är underbara val.

Fetter

Det är oerhört viktigt att begränsa mängden fett i kosten. Transfett är de farligaste eftersom de höjer din onda kolesterolet nivå och sätta dig på en ökad risk för återkommande stroke eller hjärtinfarkt. Du måste vara försiktig när du handlar eftersom många av de produkter som säljs i butikerna har dessa transfetter i dem. Företagen använder transfetter eftersom de gör maten ser bättre och håller längre, så läs etiketterna. Du hittar transfetter i pommes frites, munkar, bakverk, kakor, kex, och många andra rika livsmedel. Prova att använda fettsnål mjölk och mjölkprodukter, olivolja istället för vegetabilisk olja, och undvika att äta rika livsmedel, för det mesta.

Kött och fisk

Det är också viktigt att köpa magert nötkött och trimma alla av fettet bort din kyckling innan du tillagar den. Grillning, bakning eller långsam tillagning ditt kött i stället för att steka det är det bästa sättet att förbereda maten. Du kan göra det utan att använda en olja eller fett, vilket är farligt för din hälsa. Var noga och äta fisk minst två gånger i veckan. Fisk är laddad med protein, som är så viktig att din kropp just nu. Baka din fisk i ugnen med lite olivolja och citron.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.