Vad gör en skabb-infektion ut?

Skabb är ett tillstånd där små kvalster håla under huden. Detta kan leda till utslag och klåda, som förvärras på natten

Identification

Skabb sprids genom att komma i nära kontakt med någon som är avtalat om kvalster som orsakar skabb. Det kan också spridas genom att dela lakan, handdukar och andra personliga saker. Skabb kan drabba flera familjemedlemmar på en gång, och det kan spridas innan symptomen dykt upp.

Utseende

Skabb orsakar en rad utslag och sår hud. Det kan finnas små spår där mite har tunnlar under huden. Det kan också finnas små svarta prickar och blåsor i utslag.

Symtom

Skabb kan orsaka extrem klåda, särskilt hos barn, som vanligtvis utveckla en svårare utslag. Äldre vuxna kan också uppleva intensiv klåda. För första gången skabb infektioner, kan det ta flera veckor innan utslag och klåda börja. Om det har skett en tidigare skabb smitta, kan den yta på bara några dagar.

Diagnos

Läkaren kommer att diagnostisera skabb smitta från att undersöka huden. Han eller hon kan också ta en hudskrap och undersöka den i mikroskop för att leta efter kvalster. SKABB infektioner är mycket smittsam, och läkaren kan misstänka skabb om någon annan i familjen har sjukdomen.

Behandling

Om du har en skabb-infektion, kommer det inte gå bort utan en speciell kräm eller piller som föreskrivs av din läkare. Var noga med att följa alla läkarens anvisningar för att undvika biverkningar eller läkemedelsinteraktioner från medicinering.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.