postoperativa urinvägsinfektioner

Urinkatetrar, tunna rör som dränerar urin från blåsan är en integrerad del av den vård du får före, under och /eller efter operationen. Kunniga vårdpersonal anser dem ofta ett nödvändigt ont

Orsaker

Även om du har en urinkateter på plats för en kort tid, du är fortfarande i riskzonen för en postoperativ urin urinvägsinfektion (UVI) Om röret inför bakterier i din vanligtvis steril urinblåsan.

Effect

Om du har illaluktande eller blodig urin, behöver kissa oftare, eller har smärta vid urinering efter operation, du kan ha en postoperativ UVI. Om infektionen inte behandlas omedelbart, kan du får feber eller känner dig mycket svag.

Tips

Om du är kvinna, gravida eller undernärda, du är på en högre risk för postoperativ UVI. Diabetes och andra kroniska sjukdomar ökar också risken.

Varning

Enligt föreningen Specialister inom Infection Control och epidemiologi (APIC), risken för att utveckla en UVI går upp med 5 procent för varje dag katetern kvar i urinblåsan.

Expert Insight

Tveka inte att förespråka för tidig borttagning av katetern. APIC säger katetrar är inte lämpliga för inkontinens (bristande kontroll över blåsan), orörlighet, få urin eller noggrann övervakning av in-och utflöde om du inte är under intensivvård.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.