den allergiska reaktion mot svärd ormbunke

Svärdet ormbunke --- även känt som Boston ormbunke eller fiskben ormbunke --- kännetecknas i allmänhet som en giftfri växt som är säkert att ha runt barn och husdjur. Ändå svärdet ormbunke, precis som alla andra växter kan orsaka en oväntad allergisk reaktion hos vissa individer

Allergener vs Toxiner

Sword ormbunkar är giftfri, vilket betyder att de inte innehåller gifter som orsakar sjukdom. Gifter är gifter --- naturliga eller konstgjorda --- som gör skada i förhållande till den dos som är svalts eller inandats. Allergener är irriterande att kan orsaka en negativ reaktion --- oavsett dosering --- i personer vars immunsystem har tidigare stött och feltolkas ämnet som ett toxin.

Om kontakter som behövs

Medan svärd ormbunkar är ofarliga för mest människor och husdjur även om de sväljs, kan vissa personer som kommer i långvarig kontakt med våta fronds av ormbunke utveckla vissa irritationsmoment.

Symtom

Enligt forskare vid University of Oklahoma, symtom på en allergisk reaktion mot svärd eller Boston ormbunke kan omfatta röd kliande hud, små vätskefyllda blåsor som kallas blåsor, fjällande hud och svullnad runt naglarna och tånaglar.

Identifiering

Symptomen på kontaktdermatit från andra växter, t. ex. gift är murgröna liknande, och det är sällan möjligt att peka ut orsaken till dina allergiska reaktioner om inte din kontakt var begränsad till endast en typ av anläggning .

Behandling

Om du märker symtom på kontaktdermatit från svärd ormbunkar eller andra växter, experter på University of Virginia Health System tyder noga tvättning med tvål och vatten så snart efter exponering som möjligt. Att lugna irriterad hud, föreslår de med våta, kalla kompresser. För allvarliga reaktioner, bör du kontakta din läkare.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.