hur man lär sig att hantera sorgeprocessen

Döden är oundviklig och en oundviklig del av livet, men som inte gör det lättare att hantera när du förlorar någon du älskar. Du måste ge din kropp, ditt hjärta och sinne tid att gå igenom sorgeprocessen. Att försumma de stadier av sorg kommer bara förlänga smärtan, och det kan ytan igen år senare vilket gör att du har hälsoproblem eller otillbörlig oro för att du inte tillåter dig rätt tid att sörja. Oavsett om du har upplevt döden av en nära anhörig, eller någon närstående har förlorat en älskad, måste du inse att tålamod, tid och förståelse alla behövs i läkningsprocessen.
1.
Inse att du inte kan stoppa den smärta som bedövande dig med receptbelagda läkemedel, alkohol eller andra laster. Du måste skämma bort dig själv och ta det lugnt ett par veckor för att börja den långa läkningsprocessen. Isolera dig själv är ett mycket vanligt sätt att vissa människor hanterar sorgeprocessen. De vill bara gå in i ett mörkt rum och dra upp täcket och aldrig ytan igen. Isolera dig själv är förståeligt för en kort tid, men tänk på att denna isolering är ohälsosamt om verksamheten pågår mer än två eller tre veckor och kan vara ett tecken på depression. Du bör söka rådgivning om du eller andra misstänker att du är deprimerad under en längre tid.
2.
Var uppmärksam på din hälsa under sorgeprocessen. Enligt Mayo Clinic, se till att du motionerar, äter hälsosam mat och ta hand om dig själv. Sorgeprocessen kan lätt trappas upp till hälsoproblem, särskilt om du har tidigare medicinska tillstånd.
3.
Hitta personer för att stödja dig under sorgeprocessen. Många människor försöker undvika vänner och sammankomster eftersom de vet att människor är obekväma med ämnet döden. Om du är i ställning tröst någon som sörjer död av en älskad, kommer du att inse att det är svårt att försöka trösta. Det är vanligt att vara rädd att du kan säga något som kommer att rubba honom. Bjuda in en sörjande person att gå på konsert eller tar honom för att se en rolig film kommer att hjälpa honom att börja sitt liv igen. Även om han har ont, kommer han att inse att livet går vidare. Att veta att andra känna empati med sin smärta, men bryr sig tillräckligt för att hjälpa sörjande till fortsatt liv, är en värdefull och gripande budskap.
4.
Prata med dina vänner, släktingar och bekanta om din älskade. De kommer att vilja veta att det är acceptabelt att nämna den person som dog. När du talar om din älskade, kommer de gärna dela sin egen sorg och minnen om personen. Dessa berättelser kommer att hjälpa dig i sorgeprocessen. Var inte rädd att visa känslor till dina vänner. De vill hjälpa dig, men de kan ibland vara ganska osäker på hur man ska gå tröstande dig.
5.
Inser att alla sörjer på sitt eget sätt. Vissa människor känner att de måste bära svart och vara dyster för en tid, andra människor känner att de måste fira livet av den avlidne och göra allt de kan för att njuta och göra det bästa av sitt eget liv. Men du väljer att visa din sorg, inte skämmas över hur du hanterar sorg. Du vet bäst vad som är rätt för dig. Vissa människor gråta varje dag i flera månader efter att ha förlorat en älskad och andra fäller inga tårar alls. Varken sätt är olämpligt, så länge du accepterar död person och sörjer dem. Oavsett hur du gör det är det viktigaste att tillåta dig själv att sörja.
6.
Veta att även om ditt hjärta är sönder, kommer det att finnas en tid framöver när du vill le och skratta igen. Du kan aldrig helt komma över förlusten av en älskad, men du kommer lära dig att hantera och komma ihåg personen med kära minnen. Kom ihåg att de alltid kommer att finnas kvar i ditt hjärta. Känn ingen skuld när du börjar tänka på dem mindre på daglig basis. Kom ihåg att personen skulle ha velat dig att gå vidare med ditt liv och att njuta av det till fullo.
7.
Undvik att göra viktiga beslut för ett par månader efter döden av älskade en ett. Om du måste göra ekonomiska, arbete eller andra stora beslut, se till att du konsultera en pålitlig vän som hjälper dig att besluta om den bästa åtgärden. Det är mycket svårt att göra viktiga beslut efter att någon har upplevt en sådan förlust i sina liv. Var inte rädd för att söka råd eller be någon om vägledning. Folk vill hjälpa dig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.