frukt & grönsak allergier

En allergi är en känslighet för ämnen som är vanliga ofarliga för de flesta människor, vilket gör att immunsystemet att överreagera. De kallas allergener. Allergener damm att mögelsporer, men det vanligaste är pollen och mat. Att utveckla en allergi kan orsakas av att exponeras för allergener när din kropp har en låg eller svagt immunförsvar. Det är viktigt att veta din allergi och få dem behandlade, vissa kan blockera din andning kanaler och vara farliga för din hälsa

allmänna symptom

Den allmänna symptom som är gemensamma för de flesta allergiska reaktioner är nästäppa, kliande och rinnande ögon (speciellt från pollenallergi), hosta, trötthet, nysningar, irritabilitet och ont i magen. Symptom som är specifika för frukt och grönsaker allergier inkluderar nässelfeber och hudutslag. Apelsiner och äpplen är kända för att utlösa astmatiska allergisymtom.

Allergiska reaktioner

Allergiska reaktioner utlöses när du andas, röra eller inandas ett allergen som du reagerar på. Den vanligaste allergiska reaktionen från frukt allergier är muntliga allergi syndrom som orsakar en svullnad och klåda i tunga, läppar, gom och svalg. Reaktioner på vegetabiliska allergier astma, rinit, nässelfeber och hyperkeratos.

Frukt Allergier

De flesta frukter allergier uppstår när frukten är rå. Om frukten är mikrad eller stekta, är det mindre sannolikt att orsaka en allergisk reaktion. Om du är allergisk mot någon frukt, kanske du kan äta den rå om den är skalad, eftersom de flesta frukter allergener finns i huden. En annan faktor är mognad. Den mognare frukten är, desto mer sannolikt är det att orsaka en allergisk reaktion.

Vegetabiliska Allergier

Precis som med frukt, grönsaker allergier oftast uppstår när vegetabiliska råvaror. Bearbetade grönsaker såsom puréer och konserverade soppor kan innehåller konserveringsmedel med sulfiter som vet att orsaka nässelfeber och kan utlösa astmatiska reaktioner. Reaktioner på vegetabiliska allergier uppstår främst i matsmältningssystemet och huden.

Diagnos

Allergi mot frukt är oftast diagnostiseras genom blodprover, där läkare kan upptäcka nivåer av antikroppar reaktion på en viss allergen. För vegetabiliska allergier finns det allergen-specifika lymfocyter spridning test som kan diagnostisera omedelbar och fördröjd allergier. Det finns även kuken och intradermala test specifikt för omedelbar allergier och lapptest för fördröjd allergier.

Behandling

Det mest effektiva sättet att hantera en allergi är att undvika frukt, grönsak eller konserveringsmedel som ger dig en allergisk reaktion. Antihistamin läkemedel är också ett bra alternativ när allergiska symptom är kännbara. Cromolyn natrium och kortikosteroider är alternativa mediciner som också används för att lindra allergiska symtom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.