vad är innebörden av "åderförkalkning"?

Åderförkalkning hänvisar till åderförkalkning, som är blodkärl som transporterar näringsämnen och syre till kroppen. Artärerna hårdnar när en hård ämne som kallas plack former av fett och kolesterol och byggs upp på kärlväggarna. Arterioskleros, som ibland kallas åderförkalkning kan äventyra blodflödet till organ eller blockera blodflödet helt

Effects

åderförkalkning kan påverka något av de organ i kroppen, till exempel njurar, lungor, armar och ben, hjärta och hjärna. Begränsat blodflöde kan orsaka hjärtinfarkt och kärlkramp. Dessutom kan små bitar av lossnat plack orsaka en stroke eller lungemboli.

Symtom

Hos vissa personer kan åderförkalkning inte ge symptom förrän blodflödet har blivit avsevärt begränsad. Andra människor kanske märker kärlkramp, bröstsmärta, andnöd, arytmi eller trötthet. Symtomen på åderförkalkning kan också variera enligt vilken artärer är drabbade. Till exempel härdning artärer i närheten av din hjärna kan orsaka svårigheter att tala, hälsa domningar eller hängande ansiktsmusklerna. Dessutom är många män med åderförkalkning erfarenhet erektil dysfunktion.

Diagnos

Läkare diagnostisera åderförkalkning genom att lyssna till ditt hjärta med stetoskop. Åderförkalkning resulterar ibland i ett bruit, eller blåsljud över en artär. Ett brett utbud av tester kan utföras för att diagnostisera åderförkalkning, inklusive kardiella stresstester, arteriografi, CT, intravaskulärt ultraljud och pulmonell angiografi.

Behandling

Människor kan minska åderförkalkningen, genom att göra livsstilsförändringar som att äta en hälsosam kost med många frukter och grönsaker, utövar regelbundet och dricka inte alkohol överdrivet. Människor som har högt kolesterol eller blodtryck bör också behandla dessa tillstånd. Flera operationer finns också för att behandla åderförkalkning, inklusive kärlkirurgi och stent, halspulsådern kirurgi, koronar bypass-kirurgi och bukaortaaneurysm reparation.

Riskfaktorer

Riskfaktorer för utveckling av åderförkalkning är obesitas, innan hjärtsjukdom eller familjen för hjärtsjukdomar, rökning och diabetes, äta en fettrik kost, dricka mycket, högt blodtryck och högt kolesterol. Dessutom blir åderförkalkning mer troligt som en person åldrar.

Förebyggande

Förhindra dina artärer från härdning genom att äta en hälsosam kost med mycket frukt och grönsaker. Undvik feta och hög kolesterol livsmedel. Motion under 30 minuter dagligen och minska stress genom tekniker som djupandning eller muskelavslappning. Om du röker, tala med din läkare om strategier för att sluta. Se till att ditt blodtryck kontrolleras varje ett till två år och kolesterolvärdet kontrolleras vart femte år.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.