tecken och symtom på kallbrand i diabetes

Diabetes är ett tillstånd där bukspottkörteln inte producerar tillräckliga mängder insulin för att kontrollera blodsockernivån. Okontrollerad diabetes kan leda till komplikationer som kan påverka blodkärl och cirkulation. Nedsatt cirkulation kan leda till vävnadsskador, ökad risk för infektioner och dålig sårläkning. Kallbrand är ett tillstånd som kan uppstå hos diabetiker på grund av nedsatt blodflöde till en viss del av kroppen, enligt Podiatry Network.

Kallbrand

cirkulerande blodet transporterar näringsämnen som är viktiga för alla kroppens vävnad. När blodtillförseln till ett visst område av kroppen, förhindras eller blockeras, blir vävnaden i området undernärda och börjar dö. Detta vävnadsdöd kallas kallbrand. Död vävnad frigör gifter som kan spridas till döda närliggande vävnad. Diabetiker som har vaskulär (blodkärl) komplikationer en ökad risk att utveckla kallbrand. Kallbrand i diabetes förekommer oftast i armar, fötter är den vanligaste platsen. Många diabetiker utvecklar kallbrand i foten på grund av ett infekterat sår som läker dåligt på grund av försämrad blodcirkulation i foten.

Tecken och symptom

Förändringar i huden av det drabbade området är vanligtvis det första tecknet på kallbrand Enligt Medline Plus. Huden kan blek som en följd av den minskade blodflödet. Färgen kan snabbt rodna eller mörkare. Som kallbrand förskott, blir huden på det drabbade området ett mycket mörkt grön till svart färg. Ett utsläpp med en illaluktande lukt utvecklas som sprider vävnadsdöd. Denna urladdning sker oavsett om det är ett associerat sår. Det kan också finnas blåsor fyllda med ansvarsfrihet. Kallbrand orsakar svår smärta eller tryck, men hos diabetiker med betydande nervskador i det drabbade området, kan det finnas någon känsla av smärta

Behandling

vävnadsdöd inte kan vändas, men spridningen av kallbrand kan stoppas. Behandling för att förhindra spridning av kallbrand är aggressiv, som kallbrand kan vara dödliga. Om det finns en infektion i samband med kallbrand, används antibiotika. Den döda vävnaden debrided, eller tas bort för att hindra spridning av dödliga gifter. Kirurgisk debridering kan krävas flera gånger för att avslöja och undanröja alla Anfrätta områden. Många diabetiker har haft tår, fötter eller hela ben amputerade på grund av avancerad kallbrand. När områden med kallbrand tas bort, resterande vävnad övervakas och vårdas nära att återställa och upprätthålla sin hälsa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.