ålder och osteoporos

Osteoporos är en sjukdom där skelettet (osteo) förlorar densitet och blir mer porösa (porosis). Ben består av en fast, mineraliserad matrix (som består mestadels av kalcium och fosfor) varvat med vätskefyllda utrymmen. I benskörhet, minskar mineraliserat område av benet gradvis och ytorna successivt öka, vilket sänker styrkan i benet. Personer med osteoporos är mer benägna att drabbas brutna ben från mindre fall och olyckor, som kan få allvarliga och även dödliga konsekvenser. Osteoporos blir vanligare med åldern i ett mönster som skiljer sig mellan män och kvinnor

Remodeling i Vuxna

Vuxen ben verkar vara statisk strukturer. I verkligheten är de ständigt omformas. Celler som kallas osteoklaster ständigt smälta ett ben är mineraliserad matrix och celler som kallas osteoblaster ständigt om nya matris. Denna process av konstant skapande och förstörelse gör formen av ett ben att gradvis omforma över tiden nya krav ställs på den. Densiteten av ett ben resultat från en balans mellan aktivitet osteoblaster och osteoklaster. Aktiviteten av osteoblaster och osteoklaster påverkas av hormoner, kost, medicinering och allmänna hälsa.

Peak bone mass

benmassan avser den totala vikten av de mineraliserade matris i alla ben i kroppen. Benmassa ökar snabbt upp genom tonåren, nära parallell tillväxt. Benmassan saktar men fortsätter stiga förrän åldrar från 35 till 45. Då benmassan börjar minska. Detta beror delvis på egenskaper hos osteoblaster och osteoklaster själva. Osteoporos inträffar när benmassa sjunker under en viss punkt, mätt i T-score. Ett minus-2. 5 eller lägre T-score bekräftar diagnosen osteoporos.

Genetik och benmassa

De maximala potentiella benmassa att en normal individ kan uppnå verkar som fastställs av genetik. Näringsvärde faktorer, mediciner, sjukdomar och mycket vikt bärande verksamhet kan påverka om inte en individuell faktiskt uppnår detta toppspänning benmassan. Den minskning av benmassan sett med åldern påverkas också något av genetik, men motion och kost är mycket viktigare. Konsumtionen av kalcium och vitamin D och konsekvent delta i viktbärande aktiviteter genom åren kan avsevärt bromsa hastigheten med vilken benmassan är förlorat, även hos de individer som inte nådde en hög massa peak bone.

Benförlust i Män och kvinnor

Benförlust hos män tidigare 45 års ålder tenderar att vara ganska konstant. Den takt med vilken osteoporos diagnostiseras män tenderar att öka konsekvent när de blir äldre. Hos kvinnor ökar nedbrytningen av benmassa snabbt efter klimakteriet, och diagnosen graden av benskörhet ökar också. Denna ökning beror på upphörandet av östrogenproduktion efter klimakteriet. Östrogen verkar vara en av de viktigaste hormoner aktiverande osteoblaster och osteoklaster besöksförbud hos kvinnor, medan hos män andra hormoner är viktigare.

Förebygga benskörhet

Medan genetik spelar en betydande roll i individens sårbarhet för osteoporos, det finns fortfarande mycket som kan göras för att förhindra det. Viktigast är att nå högsta benmassan möjligt genom att konsumera tillräckligt med kalcium och vitamin D och delta i regelbunden fysisk aktivitet före den ålder då topp massa uppnås. Fortsatt dessa vanor efteråt kommer också att vara till nytta genom att bromsa nedgången. Slutligen kan medicinering långsam förlust genom att tippa benremodellering balansen bort från benförstöring, särskilt hos postmenopausala kvinnor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.