Kvinnor och överaktiv blåsa

Överaktiv blåsa (OAB) är ett medicinskt tillstånd som drabbar över 17 miljoner människor. Män och kvinnor i alla åldrar lider av OAB, trots att det är vanligare hos kvinnor och äldre vuxna, skriver certifierad sjuksköterska utövare Diane K. Newman. Det kallas ofta "garderoben oordning" eftersom OAB drabbade är för generad för att rådfråga sin vårdgivare om det eller för att de är omedvetna om att OAB är ett medicinskt problem som kan hanteras framgångsrikt

Utsöndringen Inkontinens

En person som lider av urininkontinens (UI) förlorar urin ofrivilligt, enligt National Kidney och urologiska sjukdomar information clearingorganisationer (NKUDIC). UI hänvisar till fem typer av störningar: ansträngningsinkontinens, trängningsinkontinens, överaktiv blåsa, funktionell inkontinens och bräddavlopp inkontinens. De flesta kvinnor med UI har en kombination av olika typer av inkontinens.

Varför kvinnor?

Kvinnor har UI två gånger så ofta som män, enligt NKUDIC. Faktorer som graviditet, förlossning, klimakteriet och strukturen i en kvinnas urinvägarna gör kvinnor mer mottagliga för inkontinens än män. Fysiska påfrestningar såsom förlossning kan försvaga blåsa strukturer som orsakar inkontinens. Förändringar i östrogen under menstruationen eller klimakteriet kan påverka inkontinens, som en minskning av östrogen kan leda till lägre muskelkraft tryck och därmed en eventuell ökning av inkontinens.

Överaktiv blåsa

OAB är en form av UI där nerver skicka meddelanden till urinblåsan vid fel tidpunkt. Dessa oväntade budskap gör att musklerna i blåsan spasm plötsligt, vilket resulterar i behovet av att urinera. Därför kunde ha OAB vara begränsande och även försvagande för dem som lider, som det oväntade behöver kissa betydligt stör deras dagliga aktiviteter. OAB symtom frekvens miktioner och trängningar, uppmana avhållsamhet eller läckande eller forsande av urin. Och nattliga, eller vaknar upp på natten för att kissa

orsaker och risker

nervsystem problem som kan orsaka OAB att utveckla inkludera ryggmärgsskador, stroke, Parkinsons sjukdom, demens, multipel skleros och diabetesneuropati, enligt internist Siamak Nabili kan MD Personer med friska nervsystemet utvecklas också OAB, Dr Nabili citerar infektioner samt blåsstenar och tumörer som orsaker. Andra får OAB utan känd orsak.

Äldre vuxna, kvinnor (speciellt de som haft flera graviditeter), personer med nervsystem sjukdomar och män med prostataproblem löper större risk att få OAB.

Diagnos

Diagnostisera OAB börjar med genomgång av dina symtom och sjukdomshistoria och en bäckenben tentamen. Du kan bli ombedd att starta en dagbok inspelningen av din tömning mönster. En urinanalys och cytologi kan utföras, dessa test för infektioner och cancerceller i urinblåsan som kan orsaka dina symtom. Ett ultraljud kan också användas för att fastställa orsaken till inkontinens.

Behandlingar

Behandlingar börja med bäcken-muskler rehabilitering (för att återfå muskelstyrka i urinblåsan) och beteende terapi (där patienterna får lära sig att motstå frestelsen att urinera). Läkaren kan också ordinera antikolinergika att slappna urinblåsan muskler eller minska överaktivitet. Östrogenbehandling är ibland används för postmenopausala kvinnor som upplever UI. Kirurgi är sällan skyldig att behandla OAB och ligger endast betraktas som en sista utväg när annan behandling inte fungerar för patienten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.