Vilka är de olika statinerna?

Statiner är en av de mest förskrivna klasser av läkemedel idag. Även om det främst tänkt som kolesterolsänkande läkemedel, de har många andra förmåner, bland annat minskar risken för hjärtinfarkt och död hos dem med kranskärlssjukdom (CAD). Statiner är det första läkemedlet i val för att behandla förhöjt LDL-kolesterol, eller "onda" kolesterolet. De var först infördes på marknaden på 1980-talet

Atorvastatin

Atorvastatin eller Lipitor är tillverkat av Pfizer. Pfizer anger att Lipitor är den mest utforskade statinen på marknaden. Lipitor är 100 procent syntetisk, jämfört med andra statiner som härrör från svampangrepp. Lipitor är också effektivt att sänka triglycerider.

Simvistatin

Simvistatin eller Zocor godkändes av FDA 1991. Denna kraftfulla statin kan minska LDL-kolesterol med 50 procent. Zocord är tillverkat av Merck Co Den kan tas av patienter så unga som 10 år gammal. Människor allergisk mot stärkelse, talk, cellulosa, laktos, magnesiumstearat, järnoxider eller titandioxid inte bör ta Zocord, eftersom dessa är inaktiva ingredienser i läkemedel.

Pravastatin

Pravastatin, varumärke eller Pravachol Pravigard, är tillverkas av Bristol-Meyers Squibb. Den godkändes av FDA 1991 och kommer från en form som kallas Nocardia autotrophica. Det kan tas av barn så unga som åtta år gammal.

Fluvastatin

Fluvastatin eller Lescol eller Lexcol XL godkändes för användning 1993. Den tillverkas av Novartis och är en av de mildare statiner.

Lovastatin

lovastatin tillverkas av Merck Co och fick FDA-godkännande under 1987. Det säljs också under varumärkena Mevacor, Advicor och Altoprev. Den finns i både vanlig och tid frisättning. Stora mängder grapefruktjuice ska undvikas när du tar Mevacor.

Rosuvastatin och Pitavastatin

rosuvastatin eller Crestor tillverkas av AstraZeneca och godkändes för användning under 2003. Det är en av de starkaste och mest effektiva statiner. Det har nyligen kritiserats för att inte vara helt utforskade innan de kommer till marknaden. Pitavastatin, eller Livalo är den nyaste ankomsten till statin marknaden. Den tillverkas av det japanska företaget Kowa och har använts i Japan sedan 2003. Den godkändes av FDA i augusti 2009 och kommer att finnas tillgänglig i USA under 2010.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.