Vilka tecken och symtom på adrenal sjukdom?

Den binjurarna sitter på toppen av njurarna och producerar olika hormoner, bland annat könshormoner och kortisol, som hjälper kroppen reagera på stress. . Det finns olika adrenal sjukdomar som kan orsaka de körtlar som producerar antingen för mycket hormon eller inte tillräckligt. Symtom på dessa störningar beror till stor del på om de orsakar binjurarna till över-eller under-producerar hormoner.

Vikt ändringar

Olika binjure störningar kan orsaka viktminskning eller viktökning. Personer med Cushings syndrom, ett tillstånd som orsakas av en överproduktion av kortisol, är inte bara oftast överviktiga, men de kan också ha fettbildning, särskilt på ryggen mellan axlarna. Däremot är de med Addisons sjukdom, ett tillstånd där binjurarna inte producerar tillräckligt med kortisol, upplever ofta viktnedgång och minskad aptit.

Trötthet och svaghet

Både Cushings syndrom och Addisons sjukdom kan orsaka trötthet och muskelsvaghet. Svaghet är också ett symptom på andra binjurarna sjukdomar, inklusive både cancerogena och godartade tumörer, och hyperaldosteronism, ett tillstånd där binjurarna producerar för mycket aldosteron, ett hormon som hjälper till att kontrollera natrium och kalium i blodet.

Blood Sugar ändringar

Lågt blodsocker är en av symptomen på Addisons sjukdom, medan högt blodsocker är en viktig symptom på Cushings syndrom. Enligt American Association Urologiska Foundation, 80 procent av personer med Cushings också har diabetes. Stiftelsen säger också att cancer i binjuren kan ge diabetes, medan hyperaldosteronism kan producera några av de symptom på diabetes, som överdriven törst och urinering.

Blodtrycksförändringar

Blodtrycket är ett annat område där alltför mycket eller för lite kortisol kan ha en effekt. Enligt American Association Urologiska Foundation, 80 procent av Cushings syndrom drabbade har högt blodtryck, vilket också är ett symptom på binjurecancer. Å andra sidan räknar Mayo Clinic lågt tryck som en av de vanligaste symtomen på Addisons sjukdom.

Sexuell dysfunktion

Sexuell dysfunktion är exklusiv till Cushing's syndrom och liknande tillstånd som leder till ett överskott av kortisol. Det innebär en mängd olika symptom, enligt Mayo Clinic, inklusive minskad libido, erektil dysfunktion och oregelbundna menstruationer. Cushings och liknande störningar också ofta leda till kraftig hårväxt, särskilt hos kvinnor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.