Vilka tecken och symtom på en svullen / förstorad sköldkörtel?

Sköldkörteln är belägen i den nedre, främre delen av halsen precis framför luftstrupen. . Sköldkörteln producerar hormoner viktigt att en väl fungerande kroppen. Hypertyreos, eller ökad sköldkörtelaktivitet, och hypotyreos, eller minskad sköldkörtelaktivitet, kan leda till flera komplikationer. Dessa krämpor är de främsta orsakerna till struma, en svullen eller förstorade sköldkörtel.

Tecken på en förstorad sköldkörtel

Möjliga tecken på en svullen eller förstoras sköldkörteln inkludera svårighet att svälja och andas. Extremt svullna sköldkörtel kan ibland göra svälja och andas svårt eftersom förstorad sköldkörtel kan trycka på matstrupen och luftvägar. En synlig fjäril-formad svullnad ligger på den nedre, främre delen av halsen kan tyda på en utvidgad sköldkörteln. Svullnaden kan vara slät vid beröring eller det kan kännas som en knöl eller många små klumpar.

Hypertyreos

Hypertyreos är en överproduktion av sköldkörtelhormon. Förutom svullnad kan hypertyreoidism leda till extrema kroppsvärme, ökad svettning, kropp svaghet och darriga händer. Trötthet, öga krämpor och utvecklingspotential är också symtom. När hypertyreoidism går obehandlad, kan hjärtslagen öka och osteoporos kan förekomma. Kvinnor kan uppleva oregelbunden menstruation cykler och lider av infertilitet. En vanlig orsak till dessa symptom är Grave's sjukdom, där immunsystemet mål sköldkörteln och gör den oanvändbar.

Hypotyreos

Hypotyreos uppstår när körteln inte producerar den önskade mängden hormoner. Online forskning publicerad av hormonet Foundation visar att Hashimotos sjukdom är orsaken till hypotyreos i de flesta fall. I denna sjukdom angriper immunförsvaret sköldkörteln tills den inte kan producera den erforderliga hormoner. Förutom en svullen sköldkörtel, symptom på hypotyreos är extrem trötthet, depression, frossa kropp, torr hårbotten och hår, oregelbundna perioder och förstoppning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.