hur är rabies överförs till människa?

Rabies eller vattuskräck, är en sjukdom som har mest varit utrotad i många av världens länder genom sällskapsdjur vaccinering. På vissa kontinenter, emellertid, såsom Asien och Sydamerika, är rabies fortfarande förhärskande och orsakar tusentals människor dör varje år. I nästan alla av dessa fall har den mänskliga smittats av ett sjukt djur

rabies i Humans

Rabies är en virus som drabbar det centrala nervsystemet. Det framskrider ganska långsamt, och det kan ibland ta ett år för symptomen att ens börja. När de gör, de är vad man kan förvänta sig från en sjukdom som påverkar hjärnan: synproblem, kramper, humörsvängningar och känsliga vision. Det påverkar också spottkörtlarna, vilket kan göra det svårt att dricka vatten, och lånar sjukdomens alternativt namn på vattenskräck (rädsla för vatten). Tyvärr har en gång Symtomen uppträdde, rabies är obotlig. Det är därför det är viktigt, om du biten av någon konstig djur, för att få behandling direkt.

Rabies i vilda

rabies i vilda djur fortskrider på ungefär samma sätt som det gör hos människa. Sjukdomen går mellan smittade djur genom att bita eller ibland genom omvårdnad unga. Smittade djur kommer ofta attack med liten eller ingen provokation och beter sig på sätt som är atypiska deras arter. Exempelvis kan en tvättbjörn, som normalt är nattdjur, vara aktiv under dagen.

Rabies och husdjur

Alla däggdjur husdjur (förutom bur djur, som gnagare) bör vaccineras mot rabies. Detta är det nummer ett sätt att förhindra att smittan sprids till dina husdjur och din familj. I de flesta stater är det lagligt krävs att du kan styrka denna vaccinering, och om ditt djur hamnar i en kamp och inte har vaccinerats, det det vanligtvis krävs att du antingen avliva djuret eller betala stora kostnader för en karantän.

Transmission

Rabies överförs till människor via saliv från ett infekterat djur. Detta inträffar vanligtvis när djuret har bitit en människa och saliven hamnar i det öppna såret. Mindre ofta, kan viruset spridas när saliven vidrör ett öppet sår eller sår eller ens den tunna huden runt ögonen och munnen. Om du misstänker att du har kommit in i någon slags kontakt med en rabiat djur, bör du söka läkarvård.

Riskdjur

En del djur är mer benägna att bära rabies än andra. I länder där sällskapsdjur vaccinering är sällsynt eller herrelös hund befolkningen är högt, hundar är viktiga bärare av sjukdomen. Andra riskgrupper djur tvättbjörnar, fladdermöss, skunkar och räv. Kontakt med någon av dessa djur bör absolut undvikas, speciellt om djuret uppför sig konstigt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.