lymfödem ärendehantering

Lymfödem hänvisar till svullnad (ödem) i den mjuka vävnader i kroppen, oftast i armar och ben. Det kan förekomma i både armar och ben, men oftast i bara en ände. Symptomen varierar från lätt obehag till extrem smärta och försvagningar. Tyvärr finns inget botemedel för denna sjukdom, till följd av en blockering i lymfkörtlar del av cirkulationssystemet, men tillgängliga behandlingar påtagligt kan minska svullnad och lindra obehag

lymfatiska systemet

Det lymfatiska systemet innehåller ett nätverk av fartyg som flyter genom vävnader och vissa organ i kroppen, inklusive lymfkörtlar, tonsiller, bräss, mjälte och benmärg. Den klara vätska (lymfa) kör genom lymfkärlen transporterar plasma, lymfocyter (vita blodkroppar som bekämpar infektioner) och avfall som samlats in från alla organ i kroppen. När systemet fungerar normalt, lymfkärlen ta vätska genom lymfkörtlarna. Noderna filter virus, bakterier och cancerceller från vätskan och returnera en renare version av lymfan i blodet, enligt WebMD.

Orsaker till lymfödem

Den svullnad som markerar lymfödem uppstår när skadan eller sällsynta medfödda missbildningar block det cirkulatoriska sökvägen till lymfkärlen, vilket gör att läcka till omgivande vävnad. Medfödda orsaker är Milroy's sjukdom, som inträffar i barndomen och resultat från missbildad lymfknutor, enligt Mayo Clinic. Meige sjukdom, en annan ärftlig sjukdom som vanligen förekommer i puberteten och tidig vuxen ålder, blir resultatet när de ventiler som normalt hindrar lymfvätskan från att rinna bakåt och fullpackad inte form. Andra orsaker till lymfödem är operation som skadar lymfkärl eller kirurgiskt avlägsnande av lymfkörtlar, som med bröstcancer eller lymfom. Infektion i lymfkörtlar eller fartyg, cancer och strålning vid cancerbehandling kan också orsaka strukturella skador som leder till lymfödem.

symtom och komplikationer

Tecken på lymfödem innefattar värkande obehag eller begränsat rörligheten i den drabbade extremiteten, hudinfektioner eller förhårdnad i huden och svullnad som sträcker sig från mycket mild till allvarlig nog för att öka lem för att många gånger dess ursprungliga storlek. Tillståndet kan orsaka allvarliga infektioner i huden (cellulit) eller lymfsystemet, och enligt Mayo Clinic, de allvarligaste fallen kan leda till en sällsynt form av cancer, att lymphangiosarcoma.

Management

Nycklarna kontrollerande detta villkor finns hantering av svullnad och hålla huden frisk. Läkare kan värva en sjukgymnast för att massera den drabbade extremiteten eller undervisa patienter milda isoton övningar som hjälper till att få vätskan flyttar ut ur änden. De kan föreskriva bandage den drabbade extremiteten på ett specifikt sätt så att vävnaden komprimeras och flytta tillbaka vätskan mot bålen eller har patienten bära särskilt utrustade kompression plagg, till exempel strumpor, som uppmuntrar vätskan att flytta från den mjuka vävnad. Eftersom det finns inget botemedel, konstaterar Mayo Clinic dessa behandlingar blivit rutin för dem som drabbats av lymfödem. I de svåraste fallen kan läkarna försöker ta bort överflödig vävnad genom kirurgi, men inte ens detta ger ett botemedel.

Andra överväganden

tillräcklig vila, hälsosam kost, motion och minska stress kan öka oddsen för framgång kontrollerande lymfödem. Mayo Clinic rekommenderar att kontakta en lokal eller online-support grupp för att hjälpa till att hantera det livslånga förvaltningen av detta villkor, som enligt National Institutes of Health, påverkar 1-2000000 människor i USA.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.