som bör utvärderas för sekundära orsaker till osteoporos?

I sekundär osteoporos, en underliggande sjukdom eller andra faktorer orsaka benförlust. Detta står i kontrast till primär osteoporos, som är förknippat med ålder, kön och hereditet

Sjukdomstillstånd

Människor med endokrina sjukdomstillstånd, såsom reumatoid artrit, löper risk att utveckla sekundär osteoporos. Gastrointestinala sjukdomar och kost sjukdomar som celiaki eller en oförmåga att absorbera D-vitamin, är också förknippade med tillståndet. Leversjukdom och vissa cancerformer bidrar också till sekundär osteoporos.

Mediciner

Många receptbelagda läkemedel orsaka benförlust. Till exempel anti-avvisande mediciner för transplanterade patienter är en riskfaktor för osteoporos. Kortikosteroider används för att behandla autoimmuna sjukdomar som Crohns sjukdom kan orsaka ben förlust, som kan antiepileptika och vissa behandlingar cancer.

Kost och missbruk

Diet eller ämne vanor missbruk kan bidra till att utveckla sekundär osteoporos. Till exempel kan en kost rik på animaliskt protein orsakar ben förlust, medan en kost med lågt kalcium och D-vitamin hämmar tillräckligt ben produktion. Rökning och överdriven alkoholkonsumtion är också riskfaktorer.

Identifiering

Om du är i riskzonen, tala med din läkare. Få regelbundna filmvisningar bentätheten. Om du inte är under en läkares vård för en sjukdom, tala med din läkare om din riskfaktorer.

Förebyggande /Lösning

ändrar sin livsstil för att minska riskfaktorer såsom kost eller alkohol. Om dina riskfaktorer är förknippade med medicinska tillstånd eller receptbelagda läkemedel, göra livsstil och kostförändringar för att bekämpa benförlust.

Tips

En hälsosam kost och tillräcklig motion kan minska graden av sekundär osteoporos.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.