vad är vardagen som med hemofili?

Enligt National Institutes of Health, är hemofili en sällsynt blödningssjukdom, normalt förekommande hos män. Blödarsjuka saknar en av komponenterna i blodet som gör det möjligt att koagulera, och långvarig blödning kan uppstå. Den typ av blödarsjuka, beror A, B eller C, som blod-koagulationsfaktor är bristfällig

begränsad verksamhet

blödarsjuka i allmänhet måste avstå från sådan fysisk aktivitet som kontakt sport, eftersom en skada kan bli förödande. Det flesta blödarsjuka förbli aktiva av bad, golf, promenader och delta i andra skonsamma aktiviteter som hjälper bygga muskler och leder support.

Säkerhetsföreskrifter

Om ditt barn har hemofili, kan din läkare rekommendera att han använda skyddsutrustning varje dag. Knäskydd, armbågsskydd, hjälmar och bälten kan hjälpa till att förebygga skador från olyckor eller faller. Dessutom bör ditt hem vara fri från vassa föremål och möbler med vassa hörn.

Själv Kontroller

För någon med hemofili, en obehandlad skada som orsakar inre blödningar kan vara dödlig. Blödarsjuka skall uppmärksam på tecken på en potentiell nödsituation, till exempel en stor eller djup blåmärke, ledsmärta och svullnad, blod i urinen eller avföringen. Symtom som kan tyda på inre blödningar inkluderar näsblod, långvarig huvudvärk, kräkningar, trötthet, smärta i nacke och dubbelseende.

Tandvård

tandläkaren regelbundet, bland annat daglig tandborstning kan förhindra tuggummi sjukdomar som orsakar blödande tandkött eller infektion. Noggrann tandvård är en daglig prioritet för någon som bor med hemofili.

Rådgivning

Att hantera hemofili på daglig basis kan vara känslomässigt svårt för dem som nyligen fått diagnosen eller för föräldrar till ett barn med sjukdomen. Rådgivning och stödgrupper kan ge uppmuntran och hjälp att utveckla kompetens för det dagliga livet och hantera rädsla och depression.

Behandling

Även om inga botemedel mot blödarsjuka finns ett fåtal behandlingsalternativ är tillgängliga. De med mild hemofili kan få regelbundna injektioner av ett hormon eller kan använda Desmopressin nasalt för att stimulera frisläppandet av blodpropp faktor. De med mer svår hemofili kan få infusioner av koagulationsfaktorn från donerat blod eller genmanipulerade blod. Plasma infusioner kan stoppa blödningar. Beroende på svårighetsgraden av blödarsjuka, kan infusion vara förebyggande och ges två eller tre gånger i veckan.

Sjukgymnastik

Om någon med hemofili har upplevt inre blödningar som leder till ledskada, kan sjukgymnastik hjälpa till att bevara rörlighet. Regelbunden sjukgymnastik på en klinik kan kompletteras med dagliga, skonsamma övningar hemma.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.