Hur farligt är rabies?

En potentiellt dödlig sjukdom hos djur, rabies är farlig för människor. Omedelbart till läkare är väsentligt efter att ha fått ett djurbett att stoppa detta virus i dess spår

Hur rabies sprids

Alla däggdjur kan bära rabies, men den vanligaste drabbade vilda djur i U. S. är tvättbjörnar, fladdermöss, skunkar och räv. Husdjur, som hundar, katter och kor, förutom människan, kan smittas genom bett från infekterade djur.

Symptom på rabies

Rabies inte ger symtom hos människor tills viruset har avancerat till senare stadier . Döden är nästan alltid överhängande inom några dagar för presentation av symtom, som inkluderar feber, oro, huvudvärk, förvirring, ökad salivproduktion, hallucinationer och partiell förlamning.

Behandling av rabies

Om du har blivit biten av en vild eller okänd djur, antar att djuret kunde bära rabies. Tvätta såret med tvål och vatten och uppsöka läkare omedelbart. Vaccinationer finns tillgängliga som kan förhindra att rabies fortskrider.

Djurens

Om du har blivit biten av ett djur, och djuret kan fångas, är det möjligt att kontrollera djur för rabies. Husdjur kan observeras under en tidsperiod för att avgöra om de är smittade, medan vilda djur kan dödas, sedan testas.

Förebyggande av rabies

Rabies kan förebyggas genom att undvika kontakt med vilda eller förvildade djur , att ha husdjur som vaccinerats mot rabies, och, i händelse av oavsiktlig kontakt, t. ex. kontakt med en fladdermus som flyger i huset, söka läkarvård snabbt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.