Vilka tecken och symtom på sköldkörtelrubbningar fel?

Sköldkörteln är en körtel belägen i nedre delen av nacken, svepte runt luftstrupen, som reglerar kroppens ämnesomsättning. Körteln producerar hormoner som är ansvariga för hur våra kroppar använder mat som vi äter, enligt hormon Foundation. Förhållanden som hypertyreos och hypotyreos uppstår när sköldkörteln utsöndrar för mycket eller för lite, respektive av dessa hormoner i blodet. När sköldkörteln inte fungerar korrekt, kan flera symptom uppstår, även om vissa patienter inte får uppleva alla symtom på en sköldkörtelsjukdom.

Trötthet

Trötthet eller tröghet är ett symptom på hypotyreos, rapporterar hormon stiftelsen . Hypotyreos uppstår när sköldkörteln inte fungerar korrekt eller är underaktiv i produktion eller utsöndrar tillräckligt sköldkörtelhormon.

Vikt ändringar

Hypertyreos, eller en överaktiv sköldkörtel, kan ge upphov till att gå ner i vikt, enligt hormon Foundation . Viktminskning som är oförklarlig kan orsakas av sjukdomen, och kan ske trots en ökad aptit, enligt en USAToday artikel med rubriken "Sköldkörtelrubbningar" på HealthScout. com.

Omvänt kan viktökning uppstå när sköldkörteln är underactive. Den viktökning måste oförklarlig av kost eller förändringar i en övning rutin.

Humörsvängningar

Patienter med en överaktiv sköldkörtel kan uppleva ångest och panikattacker, säger Sköldkörtel Australien Ltd, ett hälso-supportorganisation. De som lider av en nedsatt sköldkörtelfunktion kan drabbas av depression.

Magtarmbesvär

Personer med hypertyreos får uppleva diarré, medan de med en låg sköldkörtelfunktion som inte producerar tillräckligt med hormon kan drabbas av kronisk förstoppning, rapporter Sköldkörtel Australien.

Temperatur ändringar

underaktiv sköldkörtel kan leda till att patienten känner sig kall och har en låg basala temperatur, enligt Sköldkörtel Australien. Den kalla känslan är vanligare i händer och fötter hos patienter som upplever detta symtom.

Patienter som har en överaktiv sköldkörtel, å andra sidan, erfarenhet värmevallningar, svettningar och en intolerans av värmen, enligt organisationen.

hjärtklappning

Några hyperthyroid patienter uppleva ett snabbare hjärtslag, rapporterar hormon Foundation. En snabb puls och oregelbunden hjärtrytm kan också vara symtom på en sköldkörtel som producerar för mycket hormon.

Darrningar eller skakningar

Patienterna kan också uppleva darrningar eller skakningar när sköldkörteln gör för mycket hormon, enligt Hormone Foundation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.