hemolys effekt på TSH

. TSH blodprov prover kan vara felaktig på grund av hemolys, en process där membranen av röda blodkroppar bryts, vilket gör att hemoglobin att infiltrera den omgivande plasma

Betydelse

Hypofysen producerar sköldkörtel hormon (TSH), som främjar sköldkörteln är utsöndringen av metabola hormoner tyroxin och trijodtyronin, som båda mäts i blodet.

Funktion

TSH tester utvärdera serumnivåer av sköldkörteln fungerar hormoner tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3) nivåerna. Den hemolys effekt på TSH testar för att röda blodkroppar går sönder kontaminerar serum, minskar noggrannheten och skevning resultat.

Potentiella

Onormal sköldkörteln orsakar hypertyreos (överaktiv sköldkörtel) eller hypotyreoidism (låg sköldkörtelfunktion). Båda tillstånden kan behandlas med läkemedel eller hormonterapi, men de orsakar symtom och komplikationer om det inte behandlas på grund av hemolys-relaterade fel diagnos.

Typer

De två typer av hemolys som kan påverka TSH är in-vitro hemolys och in vivo hemolys. In-vitro sker externt på grund av åverkan prover, medan in vivo är ett inre tillstånd med patologiska orsaker.

Överväganden

In-vitro hemolys, vanligare än in vivo, orsakas av prov trauma till följd av felaktig transport av blodprov, felaktiga stickor, förorenade prover, blandning, skakningar, eller exponering för extrema temperaturer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.