kardiologi och hjärtsjukdom

Hjärtsjukdom, ibland kallad hjärt-kärlsjukdom, hänvisar till ett antal villkor och sjukdomar i hjärta och blodkärl. Hjärtsjukdom är den vanligaste dödsorsaken i världen. Enligt Mayo Clinic, 40 procent av dödsfallen i USA sker i hjärtsjukdom. Det är dock hjärtsjukdom ofta förebyggas. Studien av hjärtsjukdom kallas kardiologi, och en läkare som specialiserat sig på hjärtsjukdom som kallas en kardiolog

Typer

Det finns många typer av hjärtsjukdom. Några av de vanligaste inkluderar åderförkalkning, som hänvisar till åderförkalkning, kärlkramp, som orsakar bröstsmärtor, stroke, som uppstår när en blodpropp hindrar blod från att nå hjärnan, åderförkalkning, som innebär förträngning i artärer på grund av plack uppbyggd. och hjärtinfarkt, som beror på en förlust av blodflöde till hjärtat

Symtom

symtom på hjärtsjukdom varierar beroende på skick. Vissa symtom inte kan förekomma förrän hjärtsjukdom är allvarligt och livshotande, så regelbundna kontroller är viktiga. Vanliga symptom på hjärtproblem, ingår dock bröstsmärtor, andnöd, yrsel, trötthet och domningar eller smärta i armar och ben. Sök läkarvård omedelbart om du eller någon närstående upplevde bröstsmärtor, svimning eller andnöd, eftersom dessa symptom kan tyda på en hjärtinfarkt.

Riskfaktorer

Riskfaktorer för hjärtsjukdom inkluderar rökning, kost med högt kolesterol, natrium och fett, diabetes, fetma, stress och fysisk inaktivitet. Dessutom blir äldre, att vara man eller har en familj historia av hjärtsjukdomar ökar också dina chanser att utveckla ett hjärtfel.

Behandling

behandling för hjärtsjukdom varierar beroende på det aktuella tillståndet. Exempelvis kan mild hjärtsjukdomar kunna behandlas med läkemedel och livsstilsförändringar. Kirurgi krävs ofta för att behandla avancerad hjärtsjukdom. Till exempel kan koronar bypass-kirurgi behandla skadade blodkärl.

Diagnos

kardiologer utföra flera tester för att diagnostisera olika hjärtsjukdomar, inklusive lungröntgen, blodprover, tester EKG, ekokardiogram och Holter monitorer. Datortomografi, MRT och biopsier hjärta kan också genomföras.

Förebyggande

Alla kan göra förändringar i sin livsstil för att minska deras chanser att utveckla hjärtsjukdom. Om du röker, tala med din läkare om strategier för att sluta. Få regelbunden fysisk aktivitet och äta en hälsosam kost med mycket frukt och grönsaker. Dessutom försöker hålla en hälsosam vikt och hålla din stress nivå låg.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.