oxalat & gikt

Gikt är en smärtsam typ av artrit. Oxalat, särskilt kalciumoxalat, är en vanlig typ av njursten som kan utvecklas som en bieffekt av gikt. Dessa stenar är oerhört smärtsamt att passera

Gikt

Gikt är en typ av artrit som är associerad med stora mängder urinsyra i kroppen. Denna syra är sedan deponeras i och runt leder som stortån tills den kan elimineras. Antingen kroppen producerar för mycket urinsyra eller den kan inte bli av med det fort nog.

Njursten

Njursten kan bestå av olika ämnen, men salter och mineraler är den största boven i dramat. Njursten är kristaller som binder samman i njurarna och bildar en fast massa, som även kallas stenar. Dessa är oerhört smärtsamt.

Förhållande

De som har gikt löper större risk för njursten eftersom de har mer sten metaboliter i urinen. Upp till en femtedel av personer som lider gikt kommer att utveckla en njursten. Kalciumoxalat är en av de vanligaste typerna av stenar, men urinsyra stenar kan också form.

Livsmedel ska undvikas

Livsmedel som innehåller mycket puriner måste undvikas, och dricka två kannor vatten per dag kommer att bidra till att undvika en gikt anfall eller njursten. Undvik också stora mängder natrium och protein. Bönor, spenat, choklad och squash är några livsmedel som innehåller mycket oxalater och bör undvikas också.

Behandlingar

Allopurinol är ett läkemedel förskrivs vanligen för att hjälpa till att kontrollera urinsyra byggs upp, både gikt och oxalat drabbade. Kirurgi är inte vanligtvis krävs för njursten. Dricka 2-3 kannor vatten per dag och smärtstillande medicin kan förskrivas för att hjälpa passera en njure sten.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.