skadliga effekter rökning på artärer

Rökning orsakar 440. 000 förtida dödsfall per år, rapporterar American Heart Association. Medan de flesta människor förknippar effekterna av rökning med lungsjukdom, cigaretter har potential att skada andra delar av kroppen, inklusive dina artärer

kolesterol

Rökning sänker nivåerna av high-density lipoprotein (HDL), som är ämnet ansvara för att avlägsna fett inlåning från dina artärer och transportera dem på din lever till destruktion. Resultatet är en ackumulering av low-density lipoprotein (LDL), som är den så kallade "onda" kolesterolet i kroppen.

Åderförkalkning

När dina artärer blir igensatt, deras vävnader börjar hårdna. Detta är ett tillstånd som kallas åderförkalkning. Åderförkalkning är en bidragande orsak till kranskärlssjukdom och ökar risken för en hjärtinfarkt, rapporterar American Heart Association.

Heart Attack Risk

på grund av effekterna av rökning på artärerna, människor som röker är dubbelt så stor risk att dö av en hjärtattack som de som inte röker, varnar American Cancer Society. Cigarettrökning är den vanligaste orsaken till hjärtsjukdom hos personer 50 år eller yngre, hävdar American Heart Association.

Statistik

röka så lite som sex till sju cigaretter per dag bidrar till åderförkalkning, förklarar Kanada Hjärta och Stroke Foundation. Även personer som är 18 år till 30, röka bara en cigarett ökar styvheten i dina artärer med 25 procent, enligt stiftelsen.

Förebyggande

När du slutar röka, de skadliga effekter på dina artärer omvänd långsamt på grund av kroppens makt att läka sig själv. I så lite som ett år, droppar du chansen att utveckla kranskärlssjukdom till hälften av en rökares. Med 15 år efter att sluta, har du chansen att utveckla sjukdomen är lika med den icke-rökare i samma ålder och hälsa, förklarar American Cancer Society.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.