vad höjer urinsyranivåerna

Höga nivåer av urinsyra, som även kallas hyperurikemi, får inte orsaka några problem. Men för vissa, förhöjd urinsyra kan leda till smärtsamma gikt attacker, njursten och även njursvikt

Hyperurikemi

Hyperurikemi orsakas av en av två saker:. Överskott urinsyra produktion, eller låga nivåer av urinsyra utsöndras med urin .

Vad är urinsyra

Urinsyra är en biprodukt av nedbrytningen av puriner, som är föreningar som finns i vissa livsmedel. Om för mycket urinsyra byggs upp i ditt system, kan det bilda små, spetsiga kristaller som lodge i lederna eller utvecklas till stenar.

Näringsvärde Orsaker

Höga nivåer av urinsyra kan bli följden av konsumtion av alkohol och purin- rika livsmedel såsom organ och vilt, ansjovis, torkade bönor, jäst, svamp, spenat, sparris och strömming.

andra riskfaktorer

Genetik kan spela en roll i tendensen att utveckla höga nivåer av urinsyra, liksom vissa sjukdomstillstånd inklusive Hodgkins sjukdom, leukemi, hypotyreos, non-Hodgkins lymfom, psoriasis och fetma. Vissa läkemedel inklusive diuretika, högt blodtryck och immunförsvar undertrycka droger och acetylsalicylsyra kan höja urinsyranivåerna.

Hur man kan sänka urinsyranivåerna

Att minska urinsyra kan innebära ta medicinen probenecid. Livsstil förändringar krävs för att sänka urinsyra, och innefattar att man undviker alkohol och purine-rika livsmedel, dricka mycket vatten och äta C-vitamin rika livsmedel och körsbär och andra mörka frukter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.