vad producerar testosteron

Testosteron är det hormon som orsakar manliga egenskaper. Muskeltonus och massa, ansiktshår och mörkare röst är alla exempel på förändringar som testosteron översvämning det biologiska systemet

Betydelse

Testosteron är viktigt för både män och kvinnor. För en man, skapar det lätt att identifiera manliga egenskaper. Penis och testiklar utvecklas på grund av ett hormon översvämning som sker i livmodern.

Binjurarna

binjurarna ligger ovanför njurarna hos både män och kvinnor. Binjurarna tillverkar många typer av hormoner, bland annat testosteron och östrogen. Hos män, binjurar producerar mindre testosteron än i testiklarna.

Äggstockar

Testosteron är egentligen inte ett manligt hormon. Både män och kvinnor behöver det. Kvinnor tenderar att ha mindre än män. Hos kvinnor äggstockarna producerar hälften av testosteron i hennes kropp, medan binjurarna producerar den andra halvan.

Testiklar

Testiklarna producerar 95 procent av en mans testosteron. Först släpper kroppen luteiniserande hormon (LH). Därefter har Leydig celler inuti testiklarna svara genom att producera testosteron. Slutligen är testosteron släpps ut i blodomloppet och som genom hela kroppen.

Komplikationer

Hos män kan för lite testosteron leda till långsam början av puberteten, brist på genital tillväxt och fördröjd mognad i en hane. Kvinnor med för mycket testosteron kan uppleva överskott ansiktshår, mörkare röst och frånvaro av menstruation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.