Varför har jag förekomster av en tvinnad kolon?

Kolon huvudsakliga funktion är att absorbera vatten, salter och delvis smält mat och skickar sedan avfallet ur kroppen. När det finns en onormal vridning av tjocktarmen, kallas den ofta tarmvred. Den vuxna kolon är ca 5 meter lång. Vändningar i tjocktarmen är vanligare hos män, och i människor äldre än 60, enligt National matsmältningssjukdomar information clearingorganisationer (NDDIC)

Brist på Fiber

Adekvat fiberintag är viktigt för att hålla mag spår friska. Brist på fibrer kan inte bara bidra till en vriden kolon, men även andra sjukdomar som iverticulosis, divertikulit, spastisk tjocktarm, irritabel tarm (IBS), diarré, förstoppning och tjocktarmscancer. Kronisk förstoppning kan leda till att tarmen ska överbelastade, vilket gör det lätt att vrida runt sig själv.

Postoperativt

Några vändningar kan uppstå efter operation såsom bypass-kirurgi eller kejsarsnitt. Kirurgi kan lämna ärrvävnad som kan hamna hindrar en del av din kolon och orsaka en twist.

Andra skäl

Flera förekomster av en tvinnad kolon kan vara resultatet av medfödda avvikelser, eller en som utvecklats under tillväxten av fostret. (Den kolon bildas under de första 3 månaderna av embryonal utveckling, enligt NDDIC) Andra problem utvecklas med åldern. Ytterligare riskfaktorer är Hirschsprungs sjukdom, intestinal pseudo-hinder och en utvidgad kolon.

Symtom

En vridna kolon kan vara mycket smärtsamt. Du kan uppleva förstoppning, buksmärtor, blodig avföring, kräkningar, illamående och chock. Vissa människor utvecklar symptom sakta såsom crampy buksmärta, förändringar i tarm vanor, brist på passerande gas och bukdistension. En vridna kolon kan diagnostiseras med röntgen, en övre GI test, CT-scanning, koloskopi och andra tester.

Behandling

Det är viktigt att omedelbart söka medicinsk hjälp om du upplever symtom på en vriden kolon, speciellt om det har hänt tidigare. Om tarmen är vriden åt tillräckligt, kan strypning inträffa och blodflöde är avskuren. När detta inträffar, utvecklas kallbrand snabbt och kan orsaka ett hål i tarmen. Detta är livshotande. Enligt NDDIC, en sigmoidoskop ", en slang som används för att titta in i colon sigmoideum och rektum, kan användas för att nå platsen, tvinnas tjocktarmen, och släpp hindret. " I de fall där tjocktarmen är vriden ordentligt, eller blodförsörjningen är hotad, det är en nödsituation.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.