kvävning & als

ALS, även känd som Lou Gehrig's sjukdom, står för amyotrofisk lateralskleros. Det är en progressiv sjukdom som drabbar nervceller i hjärnan och ryggmärgen. Motoriska nervcellerna ansluta till ryggmärgen från hjärnan och till musklerna i hela kroppen. Som motoriska nervceller dör, patienter förlora förmågan att kontrollera sin kropp och så småningom bli förlamad. När musklerna i svalget försämras, ALS-patienter att börja kvävas

Orsaker för kvävning

När ALS patienterna får problem med att svälja, de ofta först märker att de dregla mer, enligt ALS föreningen. Det överskott saliv inte bara göra dagliga verksamhet försvåras, kan det också vara livshotande eftersom det kan orsaka kvävning. Detta är särskilt problem vid matdags, när kroppen ökar saliv, vilket gör kvävning mer av en fara.

Förebygga Choking

ALS Föreningen föreslår att patienter som har svårigheter med att svälja göra en checklista med förebyggande åtgärder innan de äter , för att minska sannolikheten för kvävning. Denna lista inkluderar äta i en avkopplande miljö, sitter upp så raka som möjligt med huvudet lutas något framåt och hakan för att förebygga mat från att gå ned i luftvägarna, inte andas förrän maten har varit helt förtäring; äta sakta och grundligt tugga mat; koncentrera sig på att svälja och ta bort distraktioner som radio eller tv, hosta när det är nödvändigt för att förhindra att mat från att gå ned i luftvägarna, inte äta ensam och se någon i rummet känner till Heimlich manöver, rengöring av munnen efter att ha ätit, och sitter i upprätt ställning i åtminstone 20 minuter efter maten.

kost förändringar att förhindra kvävning

När sjukdomen fortskrider och svälja blir allt svårare, kan en förändring av kosten vara nödvändig. Till exempel kan tjockare vätskor som fruktnektar vara lättare att svälja än tunna vätskor som kaffe, te, vatten eller läsk. Det kan bli nödvändigt att lägga till en kommersiell förtjockning pulver till vätska för att göra dem en liknande konsistens som frukt nektar. Soppor kan behöva delas upp ytterligare i en mixer eller förtjockas med potatismos eller baby spannmål. Mjuk, fuktig mat är lättare för en ALS-patient att tugga på, vilket gjorde det lättare att svälja eftersom de inte är så trött från att tugga. Dessa livsmedel kan innehålla köttfärslimpa, benfri fisk filéer, konserverad frukt, mogna bananer, pudding, makaroner och ost och andra.

Livsmedel ska undvikas

Vissa livsmedel är mycket svårt att tugga och bör undvikas vid alla tillfällen, om patienten har svårigheter att svälja. Sådana livsmedel är råa frukter och grönsaker, nötter, jordnötssmör, majs, kex, bröd och sallad.

VD Saliva

Människor utan ALS svälja normalt och utan att tänka på det. Personer med ALS måste koncentrera sig och göra en samlad ansträngning för att svälja. De kan hjälpa till att hantera sina utsöndringar genom att undvika mycket söt mat, komma ihåg att svälja ofta, men långsamt och försiktigt som det är möjligt att kvävas på saliv ensam, med hjälp av en sug maskin för att rensa munnen vid behov, använda bröstmjölksersättning om mjölk verkar göra den utsöndringar värre, och undvika choklad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.