njursjukdom med rituximab

Rituximab, som säljs under varumärket Rituxan, är ett läkemedel som ursprungligen formulerades för behandling av non-Hodgkins lymfom. Det är faktiskt inte godkänt för behandling av njursjukdom, men vissa studier indikerar att det vore bra mot denna sjukdom. Rituximab har vissa biverkningar, och patienterna bör alltid forskning någon drog innan du tar det

Funktion

Rituximab är en monoklonal antikropp som introducerades i slutet av 1990 att behandla icke-Hodgkins lymfom. Enligt Nature Clinical Practice njurmedicin, det fungerar mot CD20 molekylen finns på pre-B och mogna B-celler, men inte på plasmaceller. Rituximab har också visat sig vara effektivt mot autoimmuna sjukdomar, möjligen genom att hämma aktiveringen av immunsystemet T-celler. Patienter med autoimmuna njurskada kan få lite lättnad från detta läkemedel.

Fördelar

Enligt MedPage Idag har Rituximab har visat att vända njurskador från membranös nefropati, innebär en njursjukdom inflammation inuti orgeln. Membranös nefropati är en av de vanligaste njursjukdomar orsakade av immunsystemet, och innebär överaktiv B-celler, som producerar immunoglobins eller antikroppar.

Expert Insight

American Journal of Hematology konstaterar att rituximab inte elimineras med hemodialys, mer känd som bara dialys. I ett fall med en 54-årig man med njursvikt på dialys, ökade nivåer av rituximab i blodet gradvis efter varje behandling. De resulterande nivåer av B-cellernas funktion så småningom jämförbara med de nivåer människor som hade normal njurfunktion.

Överväganden

Rituximab är bara effektiv hos människor som har en njursjukdom som orsakats av deras immunförsvar. Njurproblem orsakade av andra källor sannolikt att påverkas av denna drog. Vissa människor får färre förmåner från Rituximab. Enligt Nature Clinical Practice njurmedicin, var B-cells uttömning mindre sannolikt i afro-amerikanska patienter.

Varning

Enligt tillverkaren, Genentech, kan rituximab har några betydande biverkningar. Allvarliga infusionsreaktioner kan uppstå inom 24 timmar efter drogen. Dessa kan inkludera nässelfeber, utslag, svullnad av läppar, tunga, ansikte eller hals, och andningsproblem. Vissa människor lider också av tumörlyssyndrom. Orsakas av den snabba nedbrytningen av cancerceller, kan det resultera i njursvikt och onormala rytmer hjärta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.