tecken och symptom på sjukdomen vattusot

vattusot, även kallat ödem, är en sjukdom där kroppens vävnader sväller med vätska. . Enligt Medline Plus, sker det vanligen i ben, fötter och vrister men kan inträffa var som helst, även internt. Det drabbar ofta gravida kvinnor och äldre. Det finns ett antal potentiella orsaker samt tecken, symtom och möjliga behandling om du lider av vattusot.

Tecken Symtom

Det första tecknet på vattusot är svullnad och påsar i fötter, anklar, ben och möjligen ansiktet och händerna. Enligt husläkare, på huden ovanför svullen området kommer att sträckas och glänsande. Om du trycker på området, kommer det att orsaka en grop för att bilda och kommer att förbli där i flera sekunder. Enligt Mayo Clinic, kan du få en utökad buken. Om du upplever andnöd, andningssvårigheter eller bröstsmärtor, är det möjligt du kan ha lungödem, som är Dropsy i lungorna. Mayo Clinic säger att uppsöka läkare omedelbart om du upplever något av dessa symptom.

Orsaker

Vattusot kan ha flera orsaker. Enligt Mayo Clinic, uppstår när små blodkärl som kallas kapillärer läcka vätska efter att ha skadats eller från lidande övertryck. Njurarna behåller då extra natrium och vattnet hjälpa funktionsstörningen kapillärerna. Kapillärerna släpp sedan mer flytande, som bygger på de vävnader och orsakar svullnad. Möjliga orsaker är sittande eller stående i en ställning för länge, äter för mycket salt mat, graviditet, vissa mediciner, solbränna och problem med inre organ som lever, njurar och hjärta.

Behandling

Familj Doktorn säger att det enda sättet att ordentligt behandla vattusot är att behandla sjukdomen som orsakade det. Om vattusot inträffar i benen, bör du lyfta dem eller bära stödstrumpor. Sitt inte eller stå under långa perioder utan att ta tid att regelbundet gå runt. Begränsa mängden salt du äter. Din läkare kan ordinera ett diuretikum för att minska mängden vatten och salt i kroppen. Massage kan hjälpa svullnad och svullnader som kan undvika extrema temperaturer. Det är bäst att rådgöra med din läkare för att ordentligt testade och diagnostiseras innan någon behandling alternativ på egen hand.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.