tecken och symtom på sköldkörteln

Sköldkörteln är belägen i halsens framsida och producerar hormoner som reglerar kroppens energi, kroppens användning av andra hormoner och vitaminer, och. tillväxt och mognad av kroppens vävnader. När sköldkörteln inte fungerar som kroppen visar tecken och symtom.

Hypotyreos

Om sköldkörteln inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon, förekommer hypotyreos. Kroppen går in i en långsammare läge när det inte finns tillräckligt med sköldkörtelhormon närvarande. Kvinnor lider av hypotyreos oftare än män, och det blir vanligare med åldern. Symtom är trötthet, svaghet i muskler, förstoppning, viktökning eller oförmåga att gå ner i vikt, torr hud, förstorad sköldkörtel, håravfall och svullnad av ansikte och ögon. Ett laboratorietest som krävs för att avgöra om hypotyreos är den som orsakar symtomen eftersom de kan också vara relaterade till andra villkor.

Hypertyreos

När sköldkörteln producerar för mycket av hormonet, hypertyreos är resultatet. Svårighetsgraden av tecken och symptom kan vara relaterad till mängden producerad hormon och ålder på personen. Tecken och symtom är irritabilitet, viktminskning eller viktökning, takykardi (snabb puls), ökad aptit, diarré, svullnad i benen eller plötslig förlamning, sömnlöshet och förändring i synen. Som med alla sköldkörteln tillstånd, bör ett blodprov göras för att avgöra om symtomen orsakas av hypertyreos.

Andra Sköldkörtelrubbningar

Det finns andra sjukdomar i sköldkörteln som kan orsaka symptom på sjukdomen. En knöl i sköldkörteln kan indikera cancer eller en överproduktion av sköldkörtelhormon. En inflammation i sköldkörteln kallas tyreoidit kan orsaka ömhet i halsen och en förändring i hormonnivåerna. En struma är svullnad i sköldkörteln som också kan tyda på ett problem och bör kontrolleras.

Behandling

Behandling av sköldkörtelrubbningar är viktigt att återgå till en normal livsstil. Hälsosam livsstil, inklusive att äta en balanserad kost, sova tillräckligt och utövar flera gånger i veckan, hjälper till att kontrollera symtom på sköldkörtelsjukdom. Medicinering är tillgänglig för hyper-och hypotyreos. Om symtomen förändras eller bli värre är det viktigt att kontakta läkare omedelbart.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.