vad är betydelsen av urinanalys?

Urinanalys är ett viktigt diagnostiskt test som används för att fastställa vissa villkor. Urin samlas upp och undersökas fysiskt, kemiskt och mikroskop. Det kan beställas av din läkare tillsammans med andra tester. Exemplaret kan vara en ren bifångst provet, vilket är en mid-stream provexemplar, eller en 24-timmars urin samling, där det samlas en hel dag

Använder

Urinprov är vanligen används för diagnos av urinvägsinfektioner och andra urinvägar tarmkanalen. Den kan identifiera njursjukdomar, bekräfta och övervaka graviditet. En urinanalys är rutinmässigt utförs under en årlig fysisk att identifiera tidiga tecken på sjukdom, före operation, och när du är inlagd på sjukhus. Testet kan också identifiera förekomsten av för mycket protein, glukos och röda blodkroppar som visar behovet av ytterligare utvärdering, enligt American Association of Clinical Chemistry (anställningsmyndighetens).

Examination

fysisk undersökning av en urinanalys görs genom att kontrollera utseende och färg, t. ex. om den är grumlig eller klar och om det är en blek eller mörk gul, enligt National Institutes of Health. Normal urin kan vara någonstans mellan nästan färglös till en mörk gul. Den kemiska undersökningen utförs med hjälp av en käpp kemiska test som byter färg som kan identifiera nio olika ämnen. En mikroskopisk undersökning kan också identifiera problem, såsom bakterier, slem, kristaller urin eller andra substanser

Collection

Din läkare kan ange när han vill att du ska hämta ditt urinprov. Normalt är den första morgonurinen begärs, eftersom koncentrationen är högre. Beroende på vad din läkare söker, kan du bli ombedd att samla det på en mer specifik tid, till exempel efter en måltid, om han kontrollerar glukos nivåer, enligt anställningsmyndighetens.

Villkor

Det finns en mängd olika villkor, varav några är ganska allvarliga, som kan diagnostiseras genom en urinanalys, enligt National Institutes of Health. Några av dessa ingår akut tubulär nekros, anorexia nervosa, atheroembolic njursjukdom, stenar i urinblåsan, hjärtsvikt, diabetes, systemisk lupus, malign hypertoni, äggstockscancer, prostatacancer, njur ventrombos, ansträngningsinkontinens och urinrörsförträngning.

Mediciner

Vissa mediciner kan ändra färgen på din urin, som järntillskott, klorokin, nitrofurantoin, levodopa, fenytoin, fentiaziner, riboflavin, triamteren och Phenazopyridine. Din läkare kan råda dig att inte ta din medicin före testet. Vissa livsmedel kan också ändra den till en rödaktig färg, såsom björnbär eller betor.

Överväganden

Det är viktigt att inse att även om din urinanalys är normalt, inte nödvändigtvis bevisa att du inte har en sjukdom . Vissa ämnen får inte släppas i förhöjda mängder i ett tidigt skede, eller de kan sättas ut periodvis under hela dagen. Därför kan ett urinprov identifiera någon misstänkt villkor. Andra medicinska undersökningar kan vara nödvändiga.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.