vad är smekmånad blåskatarr?

Honeymoon cystit är den gängse namn för en urinblåsa eller urinvägsinfektion (UVI). Cystit är den vanligaste UVI och den näst vanligaste infektionen i kroppen. Det är ofta kallad smekmånad cystit eftersom frekvent sexuell aktivitet är en ledande orsak till infektion i urinblåsan. Även om det kan vara irriterande och smärtsamt, är cystit en lätt behandlingsbar villkor

Definition

Blåskatarr är den medicinska term som. beskriver inflammation i urinblåsan. Det finns ett par olika typer av cystit som kan utvecklas från sexuell aktivitet. Traumatiska cystit utvecklas på grund av blåmärken i blåsan. Det kan uppstå kraftiga eller täta sexuell aktivitet. En annan typ är bakteriell cystit, den vanligaste diagnosen form av blåskatarr. Bakteriell cystit utvecklas när Escherichia coli (E. coli) introduceras i urinblåsan genom urinröret vid samlag eller på grund av dålig hygien. När bakterier in i urinvägarna, utvecklar en infektion och det blir irriterad och inflammerad.

Symtom

Det finns flera symptom i samband med cystit, inklusive smärta eller brännande känsla vid vattenkastning, grumlig eller starkt luktande urin, konstant behov av att urinera, smärta eller tryck i bäckenområdet och en låg feber . En eller flera av dessa symtom kan vara ett tecken på en urinvägsinfektion. Ring din läkare vid de första tecknen på blåskatarr. Om den lämnas obehandlad kan infektionen sprida sig genom urinvägarna systemet till njurarna. Njure infektioner är mycket mer allvarliga och kan orsaka permanent skada på njurarna.

Diagnos

Blåskatarr diagnostiseras genom urinanalys eller med en urinodling. Båda förfarandena smärtfri och bara handla om att ge ett urinprov för din läkare. Urinen provet analyserats för tecken på infektion. Om bakterier eller vita blodkroppar är närvarande, betyder det infektion. En urinodling kan beställas om en mer komplicerad infektion misstänks eller om symtomen inte svarar bra på den första omgången av behandling, som i allmänhet ett antibiotikum.

Behandling

Om en infektion har utvecklats, antibiotika föreskrivna för att kontrollera bakterietillväxten. Antibiotika arbeta snabbt för att klara upp blåskatarr. Även om symtomen har försvunnit, är det nödvändigt att avsluta alla medicin för att förhindra återväxt av bakterier. Läkare kan också ordinera Phenazopyridine, en kemikalie som används för att lindra smärta i samband med blåskatarr.

Förebyggande

Det finns flera sätt att förebygga smekmånad blåskatarr. Det mest effektiva sättet är att urinera och försiktigt tvätta underlivet direkt efter samlag. Detta tar bort alla bakterier innan de har möjlighet att växa. Andra tips innehålla torka framifrån och bakåt efter att ha använt toaletten för att hålla bakterier kommer in i urinröret, dricka mycket vätska och kissa ofta. Holding urin i för lång tid kan uppmuntra bakterietillväxten. Dricka tranbärsjuice eller tar tabletter som innehåller proanthocyanidin kan också minska risken för blåskatarr.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.