Vilka tecken och symtom på Osgood-Schlatter sjukdom?

Osgood-Schlatter sjukdom drabbar ungdomar "knän under sin tillväxt faser. Det är vanligare hos aktiva barn, särskilt de som deltar i idrott eller andra fysiska aktiviteter. Sjukdomen uppstår när benen växer snabbare än muskler och ligament. Aktiva ungdomar, som använder sina muskler mer än andra barn har mer problem på grund av den extra skärpa de upplever. Sjukdomen är mycket behandlingsbar, särskilt om tecken och symtom märks tidigt. Symtomen är ofta förväxlas med andra villkor, såsom stukningar. Behandlingen inkluderar vila, is, stöd, medicinering eller ens kirurgi för svåra fall.

Prekursorer för att titta

Aktiva ungdomar i åldrarna 10 och 15 löper större risk. Pojkar är mycket mer benägna att utveckla sjukdomen än flickor. Ungdomar som upplever snäva quadriceps eller hamstring muskler löper större risk för Osgood-Schlatter sjukdom. Spända muskler ensam är inte ett tecken eller symtom, men täthet som inträffar innan knäsmärta utvecklas kan vara en indikator på att barnet har sjukdomen.

Smärta och svullnad

Smärta är det vanligaste symtomet på Osgood-Schlatter. Svullnad kan uppstå under knäet, på framsidan av smalbenet. En benutskott kan utvecklas som är mjuka att beröra. Den knäsmärta blir vanligtvis svårare med fysisk aktivitet. Rigorös verksamhet, såsom att springa och hoppa, orsakar mest smärta. Vila och begränsning av aktivitet förbättrar nivån av obehag. Osgood-Schlatter kan påverka ett eller båda benen, och smärtan kan variera från mild till svår.

Physical Examination

Andra knä villkor har många liknande symptom. En läkare kan se slutgiltiga symtom på Osgood-Schlatter under en fysikalisk undersökning. De använder ofta en röntgen för att försöka leta efter svullnad av skenbenet knöl. Däremot röntgen inte alltid uppvisar skador. Dessa röntgenbilder kan också användas för att undvika andra möjliga orsaker till smärta och svullnad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.