kutan lymfom prognos

De flesta lymfom startar i lymfsystemet. Enligt American Cancer Society, kutan lymfom betraktas som en cancer i lymfsystemet, men bildar på huden. Endast omkring 5 procent av lymfom startar på huden. Kutan lymfom kan påverka antingen T-celler eller B-celler, som båda är en typ av vita blodkroppar

Mykoser Fungoides

Mykoser fungoides är de vanligaste T-cellslymfom och finns normalt i människor mellan åldrarna 50 och 60. Enligt American Cancer Society, kvinnor är mindre benägna att kontrakt denna cancer än män. Mykos Fungoides presenterar sig som en röd, fjällande lesioner på huden som kliar. Hos vissa personer kan plåstret utvecklas till en tumör som sticker ut från huden. När det upptäcks i tid är prognosen god och kan behandlas med utvärtes kemoterapi eller ljusterapi. Om det inte behandlas, kan cancern spridit sig till lymfkörtlarna och personen kan utveckla Sezary syndrom.

Sezary syndrom

Enligt American Cancer Society, är Sezary syndrom när fläckar av cancer blivit utbredd över huden och har spridit sig till lymfkörtlarna. Det kan likna en solbränna och vara mycket kliande. Sezary syndrom växer mycket snabbare än mykos fungoides. Sezery syndrom kan inte botas, men det kan bromsas av photospheres. Prognosen är dålig.

Primära kutana Follikelstimulerande Center

Detta B-cellslymfom är den vanligaste. Enligt Kutan Lymfom Foundation, är den cancer växer långsamt, ibland tar månader till år att utveckla. En rosa eller rödaktig tumör kan finnas på huvudet, halsen eller bålen. Cancer är oftast avlägsnas kirurgiskt. Ibland kan en omgång av cellgifter och strålning kan behövas om flera tumörer är närvarande. Prognosen är god.

Primära kutana Marginell zon B-cells

Detta är den näst vanligaste hud lymfom och behandlas på samma sätt som primära kutana follikeln centrum. Enligt American Cancer Society, är denna cancer också växer långsamt och kommer att visas som rosa knölar. Medan cancer kan börja var som helst på kroppen, armarna och bålen är den vanligaste platsen att hitta dem. Denna cancer kan gå utan behandling till dess att problemen utvecklas. Prognos av cancer är också bra.

Primära kutana Diffusa storcelligt B-cells

Detta är den minst vanliga och mest aggressiva lymfom hud, och det drabbar främst äldre kvinna. Enligt Kutan Lymfom stiftelsen kan lesioner börja någonstans, men är vanligt förekommande på underbenet och är röda eller blå-rött. De växer så småningom till tumörer som går djupt in i fett. Denna cancer kan utvecklas och spridas inom några veckor och månader. Som cancer fortskrider kan det bli skador öppna sår och kan spridas till andra delar av kroppen. Behandlingen inkluderar kemoterapi, men på grund av den snabba utveckling av sjukdomen är prognosen dålig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.