tidig debut als

ALS är en sjukdom med symtom som liknar andra sjukdomar, och de första tecknen kan tyckas så liten och obetydlig de är lätta att förbise. Sjukdomen är dock gradvis och i slutändan dödlig

Beskrivning

ALS, även känd som Lou Gehrig's sjukdom, står för amyotrofisk lateralskleros. Det är en neurodegenerativ sjukdom som angriper nervceller i hjärnan och ryggmärgen. Som ALS fortskrider, resulterar det i förlamning och slutligen döden.

Fysiska symptom

De första symptomen på ALS är vanligen muskelsvaghet i armar, händer eller ben samt i musklerna som används i tal, svälja eller andas . Muskler kan rycka och kramp, särskilt i händer eller fötter. En person kan ha "tjocka" tal eller svårigheter att projicera rösten.

Beteendemässiga symtom

Varje ALS patientens initiala symptomen är olika. En person kan snubbla på mattan kanter, har svårt att gå upp eller kommer ner för trappor, har svårt att knäppa en skjorta, sluddra sitt tal eller vara mycket trött.

Onset Statistik

Enligt EvenBetterNow. com, 60 procent av ALS-patienter börjar med muskelsvaghet. Tjugofem procent börjar med tal-och andningssvårigheter. Omkring 50 procent har de första symtomen på sina armar, och 25 procent visar de första symtomen i benen.

Diagnos

ALS kan vara svårt att diagnostisera eftersom dess symtom liknar multipel skleros, HIV, borrelia och andra sjukdomar. En serie provningar hjälper diagnostisera ALS, inklusive blod arbete, en Elektromyogram (ett test som mäter de elektriska signalerna i musklerna), andnings-test och muskelbiopsi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.