det endokrina systemet hos den mänskliga kroppen

Det endokrina systemet omfattar organ och körtlar som producerar och utsöndrar hormoner för att reglera och samordna många av kroppens funktioner. Hormoner (kemiska ämnen) släpps ut direkt i blodet från körtlar. Hormoner påverkar ämnesomsättningen, tillväxt och sexuell utveckling. Endokrinologer är läkare som specialiserat sig på sjukdomar och störningar i det endokrina systemet

Funktion

Det endokrina systemet kommunicerar och samordnar med nervsystemet, njurar, lever, reproduktiva systemet, bukspottkörtel, tarm och fett, enligt The Hormone Foundation. Det bidrar till att kontrollera dessa system för att upprätthålla energi nivåer, reproduktion, homeostas (inre balans av system) och kroppens reaktion på situationer som skada eller stress.

Körtlar

Det endokrina systemet stora körtlar omfattar hypotalamus, sköldkörteln, hypofysen, småöarna i bukspottkörteln, binjurarna, bisköldkörtlarna, äggstockar hos kvinnor och testiklarna hos män. Merck konstaterar att utsöndrar organ inte nödvändigtvis alla delar av det endokrina systemet. Ett exempel är njurarna som producerar renin (ett hormon som hjälper tryckreglering blod) och erytropoietin (som stimulerar produktionen av röda blodkroppar). Dessutom inte producerar några körtlar inte hormoner, men andra ämnen, t. ex. svettkörtlarna.

Hormoner

De flesta av hormoner är proteiner, men några är steroider, enligt WebMD. Varje hormon har en annan funktion, till exempel oxytocin, som produceras av hypofysen, som orsakar sammandragning av livmodern musklerna och mjölkgångarna i brösten. Parathormon, som produceras av bisköldkörtlarna, stöd i benbildning och frisättningen av kalcium och fosfor. Ett annat exempel är hormoner som produceras av binjurarna. Aldosteron bidrar till att upprätthålla en balans mellan vatten och salt, och kortisol är anti-inflammatorisk, hjälper till att reglera blodtryck, blodsocker och muskelstyrka, samt salt-och vattenbalansen.

Obalans

Förändringar i kroppen kan resultera i en hormonell obalans, t. ex. åldrande, sjukdom, kroniska eller akuta tillstånd (lever njure, hjärta) och endokrina sjukdomar (medfödda eller genetiska defekter, kirurgi och trauma). Andra faktorer är stress, miljö-ämnen (kemikalier), genetik och hormonella cykler release, såsom är fallet med tillväxthormon, östrogen och progesteron, enligt The Hormone Foundation.

Villkor

Vissa villkor kan bli resultatet av en obalans av hormoner såsom diabetes, som orsakas av produktionen av otillräckliga mängder insulin i bukspottkörteln eller kroppen inte använda det effektivt. Tillväxt störningar kan leda till gigantism eller avstannad tillväxt hos barn eller minskad benmassa hos vuxna. The Hormone Foundation visar att det finns över 6. 000 sjukdomar relaterade till hormonell obalans, av vilka många är sällsynta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.