Varför influensan hit på vintern?

Enligt Centers of Disease Control (CDC) register, är februari oftast höjden av influensa säsong i USA, följt av januari månad. Skälen till influensa utbrott följer årstiderna har varit ett mysterium tills senare forskning har kastat nytt viktigt insikter

livsstilsfaktorer

En vanlig teori är att folk är inomhus och runt andra mer, så influensa sprids lättare. En annan är att barn återvänder till skolan på hösten och börja fånga sjukdomar från varandra oftare.

Miljöfaktorer

En annan teori är att immuniteten är lägre under vintern. Solljus stimulerar produktionen av ämnen som stöder immunsystemet. Vinterns kortare dagar innebära minskad produktion

Nya Discovery

En färsk undersökning från National Institutes of Health ger slutligen ett mer definitivt svar. Forskarna fann att viruset utvecklat kallt väder överlevnadsteknik. Den växer en skyddande beläggning, som gör det möjligt att leva längre och sprids mer effektivt. I studien anges att i varmare utomhustemperatur denna skyddande beläggning smälter och viruset inte trivs om det inte är inne i en levande människa eller djur.

Vad du kan göra

vaccinera sig. CDC uppskattar att vaccinering förhindrar infektion i 70-80 procent av fallen. Använd rengöringsmedel eller diskmedel på ytor där bakterier samlas (såsom bänkskivor och apparater). Tvätta händerna ofta och noggrant. Hålla sig borta från någon med influensa, en person smittar medan sjuka och fem till sju dagar efter. Håll dig frisk. Ät gott, motion, få den sömn du behöver, och hantera stress.

Flu Seasons

På norra halvklotet börjar influensasäsongen i oktober och går igenom mars. Den södra halvklotets Säsongen sträcker sig från maj till september, vilket är deras kallare årstiden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.