hur man berättar om det är en förkylning eller influensa

Förkylningssymtom är mycket lika influensaliknande symtom, men det finns några viktiga skillnader. Att veta vilken du har kan vara viktigt för dig eftersom medan det finns ingen behandling för en förkylning, det finns en viss behandling tillgänglig för influensa. Influensa kommer vanligtvis att försvinna på egen hand utan behandling efter en vecka eller så, men om du har influensa kan du gå till din läkare och få ett recept på antivirala läkemedel som kraftigt kommer att snabba ditt tillfrisknande. Det finns ingen anledning att se din läkare om en kall, dock. Allt du kan göra för en kall är att behandla symtomen med over-the-counter mediciner
1.
Tänk hur snabbt symtomen utvecklats. Förkylningssymtom sig vanligen gradvis, men influensa kan utvecklas mycket snabbt. Om du mådde bra för en timme sedan men känner helt olycklig nu, är chansen att det är influensa, inte en förkylning.
2.
Ta din temperatur. Feber är vanliga med influensa, men de är sällsynta med en kall.
3.
Tänk dina symtom. Luftvägssymtom som en täppt huvud och näsa, nysningar och hosta är vanliga med både förkylningar och influensa, som är huvudvärk och halsont. Men symtomen är ofta svårare med influensa. Dessutom orsakar influensa ofta värk i kroppen och frossa, som är mindre vanligt med förkylningar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.