svininfluensasituationen information

H1N1-viruset, mer känd som svininfluensan, rapporterades första gången i april 2009 i USA. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) uppskattar att mellan 14 miljoner och 34 miljoner fall av H1N1 inträffade mellan april och oktober 2009

Historia

Först trodde forskare stammen var liknande dem som finns i nordamerikanska svin. Efter ytterligare forskning, enligt CDC, har man konstaterat att de influensavirus som normalt cirkulerar i grisar i Europa och Asien och fågel (fågel) gener och mänskliga gener utgör H1N1-viruset.

Överförings

Svininfluensan smittar från person till person genom hosta, nysningar och överföring av saliv. Sjukdom kan också uppstå efter att röra vid en smittad yta och sedan röra mun, näsa eller ögon

Symtom

Symtom på svininfluensan liknar dem av säsongsbunden influensa och omfatta. Hosta, feber, halsont , rinnande näsa, frossa, kroppen värker, huvudvärk, feber och trötthet. Enligt CDC har svininfluensan rapporterats med svåra andningsproblem och ingen feber.

Förebyggande /Lösning

Det finns en vaccination som skyddar mot svininfluensan. För att undvika infektion är det viktigaste att upprätthålla god hygien. Handtvätt undvika kontakt med ansikte, undvik smittade människor och med en näsduk när du hostar och nyser kan hjälpa till att förhindra spridning av detta virus.

Överväganden

läkemedel för behandling av svininfluensan finns, men bara vid svåra fall. Någon smittad bör stanna utvilad och hydrerad. Sjukdomen kan vara allt från tre till 11 dagar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.