tecken och symtom på luftvägsinfektioner influensa

Andningsvägar influensa, allmänt känd som "influensa", är en virusinfektion som påverkar lungorna och näsan. Symtomen är ofta förväxlas med en vanlig förkylning eller andra sjukdomar, för vilka offren ibland inte söka läkarvård. Detta är farligt, som influensa kan vara dödlig om obehandlad, enligt Merck Manuals Online Medicinska biblioteket. Det är viktigt att lära sig skilja symptom på luftvägarna influensa.

huvudvärk och trötthet

Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC), ett tecken på respiratoriska influensavirus är trötthet, som kännetecknas av huvudvärk och trötthet. Dessa symtom kan vara allvarliga och en påverkad person kan känna sig oförmögna att fungera, på grund av ett överväldigande behov av att sömn eller vila. Den medföljande huvudvärk kan vara allvarlig också, men ibland kan det vara en molande värk. Den huvudvärk ofta åtföljs av en ljuskänslighet och smärta bakom och runt ögonen.

Scratchy halsont och hosta

Vid början av influensa, kan drabbade upplever ett skräpigt halsont åtföljas av en torr, icke produktiv hosta, enligt Merck Manuals Online Medicinska biblioteket. Detta kanske inte verkar vara en svår symptom i början, och i sig inte är allvarlig. Däremot kan influensa patienter upplever ökad smärta efter de första två eller tre dagar och hosta kommer att bli mer ihållande och produktiva. Många patienter upplever svår bronkialastma ångest, svårt att andas.

rinnande eller täppt näsa

som med en förkylning, influensa drabbade upplever ett rinnande eller täppt näsa, ett symptom som kallas rinorré. Detta nasal ångest är ett symptom på en vanlig förkylning också. Om Scratchy halsen och rinnande näsa är gränsen för symptom, då har patienten sannolikt en kall, men dessa är de första symtomen som kan förvärras om luftvägarna influensa förekommer, enligt CDC. Ögonen kan utsöndra liknande vätskor också.

Fever

Merck Manuals Online Medicinska biblioteket påpekar att feber är en av de indikatorer som den enskilde har att göra med något mer allvarligt än en förkylning. En feber, ofta höga, är en konsekvent symptom på andningsorganen influensa. Med feber, kan patienten uppleva frossa, värk i kroppen (särskilt i rygg och ben) och en förstoring av den trötthet han kände i början av sjukdomen. Febern varar i allmänhet ca fem dagar.

Diarré och kräkningar

Detta ses oftare hos barn än hos vuxna, enligt CDC. Däremot kan diarré och kräkningar förekomma i antingen befolkningen och kan vara extrem. Dessa symptom uppträder med förekomsten av svåra buksmärtor och kan leda till uttorkning. Patienten får endast uppleva kräkningar eller diarré, och symptomen kan pågå en till tre dagar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.