är cirros genetisk?

Skrumplever är en medicinsk term som används för ärrbildning i levern, ett organ som har ansvar för rengöring blodet och producerar vissa viktiga näringsämnen. Vissa former av skrumplever har en genetisk grund

Fakta

Enligt Mayo Clinic, är skrumplever en reaktion på långvarig (kronisk) leverskador. Potentiella allvarliga risker för skrumplever inkluderar ökad chanser levercancer, förhöjt blodtryck i och i närheten av levern (portal hypertension), toxiner uppbyggd (hepatisk encefalopati), ökad risk för infektioner och undernäring.

Wilsons sjukdom

Vissa individer utvecklar cirros som en följd av Wilsons sjukdom, en genetisk sjukdom som stör kroppens förmåga att eliminera överskott kosten koppar, enligt National matsmältningssjukdomar information clearingorganisationer.

Primär hemokromatos

Cirros kan också utvecklas som en följd av primär hemokromatos, en alltför stor ansamling av järn inuti levern. US National Library of Medicine citerar denna sjukdom som USA: s vanligaste genetiska störningar.

Cystisk Fibros

den genetiska sjukdomen cystisk fibros kan också utlösa symtom på skrumplever. Detta sker genom obstruktion eller inflammation i gallgången inne i levern.

Nongenetic Orsaker

Många andra källor cirros är inte genetisk. Dessa är hepatit B och C, långsiktiga alkoholmissbruk, parasiter och fett ansamlas inuti levern (alkoholfri fettlever).


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.