typer av mänskliga inre maskar

Termen "inre maskar" avser parasiter som infekterar matsmältningssystemet av däggdjur och leva på maten sin värd äter. Medan de flesta människor förknippar inre maskar med husdjur och vilda djur, människor är också känsliga för vissa typer av interna maskar. De flesta mask infektioner hos människor är lätt att behandla, men angrepp kan leda till allvarliga hälsoproblem utan läkarvård, som vanligtvis ges i form av receptbelagda läkemedel.

Bandmask

Flera varianter av bandmask kan smitta människor, till exempel griskött bandmask (Taenia solium), nöt bandmask (Taenia saginata), den dvärgbandmask (Hymenolepis nana) och fisk bandmask (Diphyllobothrium vaselin). Människor få binnikemask infektioner från intag av ägg eller larver av maskar. Normalt uppstår från att äta smittat kött eller kommer i kontakt med djur avföring och inte tränar god hygien efteråt. Vuxna bandmask växa upp till 50 meter i längd och leva upp till 20 år, rapporterar Mayo Clinic. I de flesta fall kan bandmask bifoga dina tarmar eller passera genom din kropp genom avföringen, men ibland bandmask fly från ditt tarmsystem och cystor form på hjärnan, lever eller lungor. Dessa invasiva infektioner utgör en risk för anfall, demens och organskada, och kan kräva operation för att reparera skadorna eller ta bort cystor.

Ascarias

ascarias rundmaskar, att en av de vanligaste interna maskar smitta människor, är finns i cirka 25 procent av världens befolkning, särskilt i utvecklingsländer, rapporterar Mayo Clinic. På endast 16 inches i längd, maskarna är små. Ascarias infektioner kallas Ascariasis och vanligtvis uppstår när människor äter grönsaker eller frukter som odlas i jord infekterad av maskar ägg. Äggen kläcks i kroppen och växa för cirka två månader innan du reser till slutet av tarmkanalen att lägga ägg. När avföring innehåller maskar blandas med jord, börjar cykeln för infektion igen. I de flesta fall orsakar Ascariasis lite eller inga symtom, men stora angrepp kan orsaka kräkningar, illamående, kraftig viktminskning och buksmärta.

Springmask

En annan typ av rundmaskar, springmask är endast 0,2 till 0,4 inches i längd, enligt Mayo Clinic. Livscykel springmask är liknande den i ascarias, utom de maskar kommer från ett bredare utbud av källor, inklusive kontaminerade livsmedel, drycker och hårda ytor. De mikroskopiska storlek springmask gör dem svåra att upptäcka, och liksom ascarias, parasiterna orsakar sällan symtom med mindre infektioner. Svårare fall av angrepp producera anal klåda, sömnlöshet och illamående som kommer och går.

Trichinella spiralis

Trichinella spiralis är en typ av rundmask som finns i vissa typer av kött-ätande däggdjur som svin, björn och räv. Larver av Trichinella spiralis smittar människor via besudlade kött och orsakar en infektion som kallas trikinos. I USA är det endast cirka 40 fall av trikinos inträffar varje år, enligt US National Library of Medicine. I de flesta fall trikinos infektioner är lindriga och orsaka endast feber, muskelvärk, diarré och buksmärtor. Svårare infektioner kan leda till inflammation i hjärtmuskeln, hjärna, lungor, njurar eller membran som omger hjärna och ryggmärg. Dessa svåra fall kräver ofta kortikosteroid läkemedel för att behandla inflammationen utöver antiparasitära läkemedel för att döda trikiner, rapporterar Mayo Clinic.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.