menisk skada symtom

Den menisker (singular menisk) är C-formad seg diskar av brosk mellan lårbenet (femur) och skenbenet (tibia), vilket ger en slät yta för de två lederna mellan benen att flytta. Varje knä har två menisker-en nära ytterkanten och ett nära innerkanten. Menisken möjliggör större rörelsefrihet genom att fungera som en stötdämpare för benändarna, som erbjuder lite motstånd och minimera friktionen. Menisker kan vara skadade eller trasiga när vikten bärs av överkroppen plötsligt roterar vid knäna är böjda och förbli planterade i marken. Beroende på storlek och läge av brottet, får diskar eller inte får finnas kvar fast förankrade i knäet. Symtom på menisker skada beror på tår s svårighetsgrad.

Knä svullnad och smärta

Det enda symtomet ofta förknippas med en menisk tår är svullnad i vävnaderna runt knäleden. Svullnad kan hända även med små skador och kommer att åtföljas av smärta, blåmärken på det skadade området, begränsad rörelseförmåga och svårigheter att gå eller på huk. Inflammation gör att området blir varm och öm vid beröring. Smärta och svullnad brukar avta inom några dagar men kan återkomma med plötsliga rörelser som sätter press på knäna, som vrider snabbt eller stiga upp plötsligt. Smärta på insidan knäet visar en tår på den mediala menisken, medan smärta utanför knäet visar en tår på den laterala menisken.

Knä Låsa

En menisk skada kan innebära att en person inte kan räta ut eller böja sitt knä. I en måttlig till stor riva, får knäna lås och personen kommer att känna extrem smärta i området om hon försöker räta eller böja knäna. En pseudo-lås kan också inträffa vid menisken rivs. En pseudo-lås händer när det inte finns något fysiskt hinder som blockerar knä från böjning-Låset är helt enkelt en reaktion på smärta som stoppar knäet från att kunna röra sig fritt. Ibland kan en låst knä kan helt enkelt ge vika, vilket lämnar en person ostadiga på fötterna.

Knä du klickar

Med menisk tår, Du kommer ibland höra ett klickande ljud i knäled när underbenet rör sig. Detta beror på en överdriven ansamling av gas i knäet kaviteten och ibland åtföljs av sporadiska, kraftiga smärtor. Ett klickande knä kan kontrolleras genom att undvika att lyfta tunga vikter och bemästrande av plötsliga rörelser som att sätta press på lederna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.