näring för diabetiker med njurproblem

Okontrollerad blodsocker kan leda till njurskador. Högt blodsocker påverkar njurens filtreringssystem förmågor, vilket leder till ett antal komplikationer. Diabetiker med njurskada måste anta en diet som kontrollerar blodsockret och minimerar belastningen på njurarna

Protein

bryta ner proteiner kan beskatta njurarna. Skära ner proteinintag kan minska belastningen på redan skadade njurar, enligt American Diabetes Association. Din läkare kommer att råda en lämplig proteinintag beroende på hur allvarlig njurskada. Du ska inte ta det på dig att gå på en låg-protein diet.

Kolhydrater

Kolhydrater är nödvändiga för energi och har den största inverkan på blodsockret. Diabetiker behöver arbeta med en läkare eller dietist att formulera en kost som innehåller rätt mängd och rätt typ av kolhydrater. Komplexa kolhydrater som fullkornsprodukter och grönsaker bryts ner långsamt samtidigt som vitt mjöl livsmedel och sockerhaltiga livsmedel bryts ned snabbare --- orsakar dramatiska toppar i blodsocker.

Natrium

Diabetiker måste också titta på deras natrium intag. Högt blodtryck kommer att förvärra njurskada. Det rekommenderade intaget är 2. 400 mg eller mindre dagligen, men de med befintliga problem kan behöva begränsa den ytterligare.

Vätska

begränsa eller eliminera alkohol --- det höjer blodsockret. Undvika uttorkning kommer att gynna de med mindre allvarliga njurskador. Dr Andrew Weil, en integrativ medicin expert rekommenderar sex till åtta glas i form av vatten eller koffein-fri teer. Du måste begränsa vätskeintaget, men under slutstadiet njursvikt, när njure kapacitet är bara 10 till 15 procent av den normala, enligt Mayo Clinic.

Meal Tips

äta mat i närheten av samma tid varje dag som innehåller liknande portioner och mängder av kolhydrater, proteiner och fetter kan också bidra till en jämn blodsocker, enligt Mayo Clinic.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.