vad är demyeliniserande neuropati?

Demyeliniserande neuropati, som också kallas kronisk inflammatorisk demyeliniserande polyneuropati, är en progressiv neurologisk sjukdom. Det är en inflammatorisk sjukdom i perifera nervsystemet och liknar Guillain-Barrés syndrom

Fakta

demyeliniserande neuropati är ett tillstånd som orsakas av skador på myelin slida som sveper runt nervtrådarna. Det är vanligare hos män än kvinnor och drabbar oftast yngre vuxna, enligt det nationella institutet för neurologiska sjukdomar och stroke.

Symtom

Symtomen omfattar svaghet och domningar, som vanligtvis börjar i fingrar och tår. Du kan uppleva trötthet och förlust av reflexer.

Behandling

Kortikosteroider kan förskrivas av sig eller i kombination med immunsuppressiva droger. Plasma utbyte och IV immunoglobulin behandling kan vara välgörande. Sjukgymnastik kan hjälpa till att förbättra muskelstyrka och mobililty.

Prognos

prognosen för denna sjukdom är oförutsägbar. Vissa människor har en spontan återhämtning, medan andra upplever partiell återhämtning mellan skoven.

Överväganden

Som vid andra autoimmuna sjukdomar, kan CIDP följa ett mönster av återfall och remission, under vilka symtomen kan eller inte kan bli värre. Detta mönster varierar mycket från person till nästa, och det är omöjligt säkert veta vilken väg sjukdomen kommer att ta.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

Redaktör: Katarina Hovenas
Nyheter redaktör: Susanne torshall

Kundservice: Maria Johansson,
Pia Hall

Tel: +46 98 00 00 01
Fax: +46 98 00 00 02

© Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.