hur man minimerar uppkomsten av ett ärr

Ärr form efter kirurgiska eller oavsiktlig skär-och skrubbsår. Många faktorer påverkar graden av ärrbildning: genetiska anlag för ärr (vissa människor bilda keloider efter snitt), rökning, typ av sår, och exponering för sol. Ett infekterat sår läker dåligt och lämnar en större ärr. Personer med dålig blodcirkulation, diabetes, och rökare har en benägenhet att dålig sårläkning och sårinfektioner
1.
Behandla nedskärningar skrubbsår omedelbart, hålla ett snitt under kranen och låt flera liter vatten och tvätta bort all smuts och skräp. Repor eller nötning kan tvättas försiktigt med tvål och vatten. Ansök antibiotisk salva till platsen och placera ett sterilt bandage över platsen. Håll trycket över platsen tills blödningen stannar.
2.
Om såret är gapande öppen med blottade fett eller muskler, eller om blödningen inte slutar med tryck, behöver du en läkare att sutur den stängd. Om sårkanterna möts lätt, kanske du kan få igen såret själv med fjäril bandage eller kirurgisk tejp. Sår måste stängas inom ett par timmar för att minimera ärr och risken för infektion så om du är osäker kontakta läkare omedelbart.
3.
Cuts (oavsett om de reparerades med suturer) , bör täckas med antibiotisk salva flera gånger om dagen. Skrubbsår /Skrapar ska tvättas med tvål och vatten flera gånger om dagen, sedan täcks med antibiotisk salva.
4.
Suturer avlägsnas från en reparerad sår med olika intervall efter det att de släpps ut beroende på den drabbade delen av kroppen. Vänta inte längre än du fick i uppdrag att få dem att ta ut. Suturer i ansiktet är oftast bort efter fem dagar.
5.
Om en sårskorpa former över såret, inte dra bort det. Fortsätta att tillämpa antibiotisk salva till området för att hålla den fuktig. Låt skorv falla bort naturligt.
6.
För det första året efter din skada, minimera din exponering för solljus så är möjligt. Applicera solskydd till området om du planerar att vara utomhus. Exponering för solljus tidigt under ärrbildning kan göra ett ärr verkar mer framträdande.
7.
Om du missnöjd med utseendet på ett ärr är, konsultera en plastikkirurg eller hudläkare för fler alternativ (t. ex. laserterapi, microdermabrasion, ärr snitt, etc).

tips och varningar


 • Ansök antibiotisk salva att en helande sår flera gånger om dagen
 • Se till att din tetanus vaccinering är aktuell, om inte se din läkare för en booster
 • Rökning fördröjer läkningsprocessen och förvärrar ärr, så sluta röka om du kan!
 • Minimera sönexponering för ett nytt ärr och använd solkräm över området
 • Se upp för sårinfektioner, söka läkarvård för svullnad, rodnad eller pus tömning från sajten
 • Om ett snitt är att stängas med suturer av läkare, bör det ske så snart som möjligt, inte dröjer med att söka läkarvård

 • Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Få nyhetsbrev
  • Kontakta redaktören
  • RSS-feed

  Redaktör: Katarina Hovenas
  Nyheter redaktör: Susanne torshall

  Kundservice: Maria Johansson,
  Pia Hall

  Tel: +46 98 00 00 01
  Fax: +46 98 00 00 02

  © Copyright 2014 Halsatips.com - All rights reserved.